Vooruitstrevend Smallingerland steekt de nek uit met het telen van staatswiet

FOTO PIXABAY

Smallingerlandse burgemeesters toonden zich in het verleden vooruitstrevend op gebied van softdrugs. Nu lijkt de gemeente een volgende stap te zetten: het telen van staatswiet.

Een ondernemer wil legaal hennep kweken in een bedrijfspand aan de Tussendiepen in Drachten. De gemeente Smallingerland verleent ,,onder voorwaarden in principe medewerking’’, aldus het besluit van burgemeester en wethouders. ,,Maar dat is wat anders dan dat we ermee akkoord gaan’’, benadrukt burgemeester Jan Rijpstra. ,,Zover is het nog niet. We hebben het zogeheten ‘principeverzoek’ in behandeling genomen.’’

Smallingerland toonde zich al eerder vooruitstrevend met betrekking tot softdrugsbeleid. In mei 2000 pleitte toenmalig burgemeester Pieter van der Zaag (1989-2005) op een discussieavond van CDJA-jongeren al voor gelegaliseerde aanvoer van wiet (,,voor mijn part krijgen boeren toestemming om te telen.’’)

Ook sprak hij toen over ,,goedgekeurde koffieshops’’ en de verlaging van de leeftijdsgrens van de koffieshopbezoeker naar zestien jaar. Want Drachten mocht dan twee koffieshops hebben, het was Van der Zaag te doen om de illegale handel op straat en vanuit woonhuizen. Daar werden niet alleen soft- maar ook harddrugs verkocht. Het betekende dat tieners op die plaatsen eveneens met het zwaardere spul in aanraking kwamen.

Gemeentelijke wietkwekerij

In 2008 kwam Van der Zaags opvolger Bert Middel (2005-2011) met het plan voor een gemeentelijke wietkwekerij. ,,Zo bestrijd je criminaliteit, bewaak je de volksgezondheid en spek je de staatskas’’, legde hij uit. Smallingerland zou dat kunnen doen via ,,bijvoorbeeld de sociale werkvoorziening.’’

Legale hennepteelt is een aangelegenheid van het rijk. In het regeerakkoord van 2017 staat een experiment hiertoe opgenomen. Eind vorig jaar verklaarde de Eerste Kamer zich ermee akkoord. Vorig jaar augustus werden de tien gemeenten bekendgemaakt waarin deze overheidshennep zal worden verkocht. Er doen geen Friese gemeenten mee aan de proef.

Maar in onder meer Groningen mogen de koffieshops straks alleen nog wiet verkopen die afkomstig is van een legale, door de overheid aangewezen kweker. Ook de kwaliteit van de geleverde hennep is door het rijk voorgeschreven. Tegelijkertijd met de proef onderzoekt het kabinet welke invlioed dit heeft op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid.

Ondernemers die legaal wiet willen kweken, kunnen zich melden in Den Haag. De ondernemer die zijn oog op de Drachtster bedrijfsruimte heeft laten vallen, is een van de kandidaten voor een vergunning. De betreffende zakenman wil de wiet kweken in een bedrijfspand aan de Tussendiepen. Daarin was voorheen R.J. Visser Karrosserie gevestigd. Dit bedrijf werd in september vorig jaar failliet verklaard.

In 2021 moet met het telen van ‘staatswiet’ worden gestart. Het experiment behelst een periode van vier jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland