Voortgezet onderwijs worstelt met introductie groep 8

Martha Warrink, met dochter Eva (8) achterop de fiets, neemt afscheid van Anouk (12), die een kijkje gaat nemen op het Leeuwarder Lyceum.

Martha Warrink, met dochter Eva (8) achterop de fiets, neemt afscheid van Anouk (12), die een kijkje gaat nemen op het Leeuwarder Lyceum. Foto: Niels Westra

Scholen voor voortgezet onderwijs verplaatsen meeloopdagen voor toekomstige brugklassers of organiseren online-informatiebijeenkomsten voor ouders.

De scholen worstelen met de kennismakingsdagen die deze weken plaatsvinden. Om de kennismaking van de scholieren uit groep 8 met het voortgezet onderwijs soepel te laten verlopen worden normaal gesproken ouders en kinderen uitgenodigd.

Maar vanwege corona hebben tal van scholen besloten in ieder geval geen ouders in school te laten. Dit om het risico op besmettingen in de schoolgebouwen zo klein mogelijk te houden. De scholen van Piter Jelles weren in ieder geval tot 1 januari ouders uit de school.

Vorige week konden leerlingen van groep 8 al komen kijken bij diverse scholen in Leeuwarden. Op het plein voor het Leeuwarder Lyceum nam Martha Warrink afscheid van haar dochter Anouk (12). Die doe mee aan een meeloopdag op de school, waar ze mogelijk volgend schooljaar heengaat.

Warrink bekijkt het nuchter. ,,Anouk redt zich wel.’’ Natuurlijk had ze anders zelf ook wel even de sfeer willen proeven, maar ,,het gaat er toch vooral om dat Anouk de school kiest waar ze heen wil gaan.’’

Piter Jelles organiseert voor de ouders een online-kennismaking op 2 december. Ook veel andere scholen kiezen voor deze constructie, waarbij de kinderen wel welkom zijn voor meeloop- of doedagen maar de ouders op een andere wijze worden geïnformeerd.

Het Bornego College in Heerenveen verplaatst de doemiddagen van november naar februari, in de hoop dat dan de coronacrisis onder controle is. De open dag blijft vooralsnog op 27 januari staan.