Voorstel voor sneltrein die Buitenpost en Feanwâlden voorbij raast valt verkeerd

De sneltrein van Groningen naar Leeuwarden.

Een sneltrein die in één ruk van Leeuwarden naar Groningen rijdt en de andere kant op? Liever niet, zeggen de vier gemeenten in het noordoosten van Friesland.

In een gezamenlijke brief hekelen de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen het voorstel van gedeputeerde Avine Fokkens. Die stelde vorige maand wel wat te zien in de komst van een extra sneltrein zonder stops tussen Leeuwarden en Groningen.

De gemeenten voelen zich overvallen. Zeker omdat eerder altijd werd gesteld dat het spoor onvoldoende ruimte zou bieden voor nóg een sneltrein.

Gevoelig

Sinds december 2020 rijden tussen Leeuwarden en Groningen al twee sneltreinen per uur. De ene stopt in Buitenpost, de andere in Zuidhorn. Daarnaast stopt elke sneltrein nog in Feanwâlden. Vooral daar is de afgelopen jaren veel in het station geïnvesteerd. Feanwâlden geldt als belangrijke schakel in onder meer het busvervoer naar Dokkum. In Buitenpost ligt het voorstel ook gevoelig; tot eind vorig jaar stopten alle treinen daar nog.

Volgens de provincie zou de non-stopsneltrein mogelijk zijn vanwege de komst van het zogeheten ERTMS-systeem. Dit geautomatiseerde seinsysteem moet uiterlijk 2028 op alle Friese spoorwegen zijn aangebracht.

Nieuws

menu