Voormalig gemeentehuis van Balk wordt ouderencomplex

De huurwoningen variëren in grootte van 50 tot 150 vierkante meter en kijken deels uit op de Luts en het Haskerplein. ILLUSTRATIE PATYNA

In het voormalige gemeentehuis van Gaasterlân-Sleat komen een ouderencomplex, de Rabobank en een tandartsenpraktijk.

,,Hiel moai foar Balk’’, zegt voorzitter Wytze Bouma van Plaatselijk Belang Balk Vooruit. De ouderen kunnen in het dorp blijven wonen. En rondom het voormalige Rabobankgebouw ontstaat weer reuring door mensen die naar de tandarts moeten, stelt hij.

Plannen

Sinds de gemeentelijke fusie tot De Fryske Marren staat het voormalige kantoor op de hoek van de Dubbelstraat en de Raadhuisstraat grotendeels leeg. Op de begane grond zijn de bibliotheek en het gemeenteloket gevestigd.

Die blijven daar, zegt teamleider facilitair Petra de Groot van zorgorganisatie Patyna. Erbij komen twee appartementen. Op de tweede en derde etage van het gebouw staan er nog eens achttien gepland. De huurwoningen variëren in grootte van 50 tot 150 vierkante meter en kijken deels uit op de Luts en het Haskerplein.

Ook komen er een privétuin aan de achterzijde en een gezamenlijke tuinkamer om binnen activiteiten op te zetten. Bewoners kunnen als het nodig is zorg krijgen. Op 5 april tonen Patyna, projectontwikkelaar Frisia Invest en Penta Architecten hun ontwerp.

Enquête centrum Balk

Plaatselijk Belangvoorzitter Bouma noemt het ,,in stap yn de goeie rjochting’’. Het bestuur hield vorig jaar onder de inwoners een enquête over de plannen met het Balkster centrum. De mensen konden kiezen uit zes opties.

Een sporthal met dorpshuis op het Haskerplein was een mogelijkheid. En op de plek die de hal achterlaat, zouden dan de scholen kunnen komen. Renovatie was eveneens een keuze.

De mening van de inwoners bleek echter nogal uiteen te liggen: 48 mensen wilden nieuwbouw van voorzieningen op twee plaatsen, 47 kozen voor een opknapbeurt. Plaatselijk Belang droeg de resultaten over aan de gemeente. Die werkt ,,it meast kânsrike scenario út’’, aldus wethouder Frans Veltman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland