Voorlopig geen oplossing voor overlast Julianalaan Leeuwarden

Voorlopig verandert de inrichting van de Leeuwarder Julianalaan niet, ondanks klachten van omwonenden. Dit bleek woensdag in de gemeenteraad.

De Julianalaan in Leeuwarden.

De Julianalaan in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Politieke partijen overstelpten CDA-wethouder Friso Douwstra met vragen en opmerkingen. Aanleiding waren de vele klachten van omwonenden over geluid, trillingen en verkeersonveiligheid.

,,Voor ons staat vast dat de Julianalaan op het maximum van de capaciteit zit’’, zei Geu Luik namens de VVD, die de kwestie aan de orde stelde. Hij wees op de drukte die in januari werd gemeten. Toen reden op een gemiddelde weekdag 21.745 gemotoriseerde voertuigen over dit deel van de stadsring.

,,We vinden het niet fraai en ook niet fijn als omwonenden overlast ervaren’’, zei CDA-wethouder Friso Douwstra. Er wordt volgens hem echter geen enkele geluids- of milieunorm overschreden: ,,Het mag allemaal nog veel hoger.’’ De Julianalaan valt volgens Douwstra ook niet op als plek waar bovengemiddeld veel ongelukken gebeuren.

Nieuwe verkeerstelling

Sommigen wantrouwden de verkeerstelling van begin dit jaar. Afgelopen maand werd het verkeer nogmaals geteld. Op een gemiddelde dag reden er nu zo’n 17.500 auto’s en vrachtwagens over de weg. Dit is het laagste aantal auto’s dat hier in de afgelopen tien jaar is gemeten. Mogelijk valt dit te verklaren door de coronamaatregelen.

Dat de rondweg geleidelijk toch drukker wordt, ligt volgens Douwstra wel voor de hand: ,,Onze stad groeit, dus ook de verkeersdrukte.’’ Er komen veel klachten over vrachtwagens van FrieslandCampina, die veelvuldig over de Julianalaan rijden tussen twee van hun locaties.

,,Ik heb deze week nog met FrieslandCampina gesproken’’, zei Douwstra. ,,Het gaat oplopen tot 36.000 bewegingen per jaar.’’ Het bedrijf is volgens Douwstra niet van plan om andere routes te kiezen: ,,Dat zou enkele tonnen per jaar kosten.’’ Volgens Douwstra zijn er met FrieslandCampina nooit afspraken gemaakt. Wel uit de gemeente geregeld zorgen over het verkeer.

'Het kan zo bijna niet langer'

,,De oversteekbaarheid in de spits is echt een probleem’’, zei Evert Stellingwerf (PAL/GroenLinks). ,,We zien daar een hoop kinderen’’, zei CU-raadslid Frits Rijpma, die zich grote zorgen maakt over de veiligheid van scholieren die de drukke autostroom willen passeren: ,,Het kan zo bijna niet langer.’’

Van een zebrapad zonder verkeerslicht kan echter geen sprake zijn, benadrukte Douwstra: ,,Dat is vragen om ongevallen.’’ Over plaatsing van verkeerslichten is hij ook niet enthousiast: ,,Dat doet wel iets met de doorstroming.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden