Wat blijft open en wat gaat tijdens de lockdown dicht? De voorgenomen nieuwe coronamaatregelen op een rij

De Jonge: tegenslag coronavaccin geen gevolgen voor Nederland

De Jonge: tegenslag coronavaccin geen gevolgen voor Nederland ANP

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij het de bedoeling is om tot en met 19 januari bijna alles te sluiten. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dit zijn de voorgenomen maatregelen.

- Scholen sluiten vanaf woensdag tot 19 januari. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou de deuren moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

- Niet-essentiële winkels gaan tot die dag dicht, dat houdt in dat bouwmarkten , tuincentra en kledingwinkels de tent moeten sluiten. Supermarkten, drogisterijen en apotheken blijven wel open.

- Ook voor musea, bioscopen, theaters en dierentuinen en andere ‘doorstroomlocaties’ geldt dat ze dicht moeten Ook sekswerkers mogen niet meer aan het werk.

- Hotels mogen open blijven, maar ze mogen geen eten meer serveren. Afhalen bij restaurants blijft toegestaan.

- Ook contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten en tandartsen worden uitgezonderd.

- Sportscholen zouden weer hun deuren moeten sluiten. Buitensport blijft toegestaan en ook de topsport kan door blijven gaan.

- Gebedshuizen blijven open.

- Mensen moeten thuis afzien van bezoek , waar dat kan. Het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan.

- De avondklok wordt níet van kracht.