Vooral Friezen vragen door op KH2018 op Uitmarkt (+video)

,,Wat heeft Leeuwarden allemaal te bieden in 2018?’’ Die vraag staat centraal op de top van de Vooruitkijktoren, onderdeel van de Amsterdamse Uitmarkt, die traditioneel het begin van het nieuwe culturele seizoen inluidt.

Nicole Venema, campagneleider Nederland van KH2018, bedacht de toren met haar team. Mensen kunnen met viewmasters dia’s bekijken over de projecten in 2018. De uitkijkpost valt onmiddelijk op de Uitmarkt. Beneden staan twee dames die mensen aanspreken, brochures uitdelen en bezoekers de viewmasters ter hand stellen. Voor vragen worden ze doorgestuurd naar boven, waar Venema staat.

Pas op 3 oktober wordt er echt antwoord gegeven op de vraag wat Leeuwarden volgend jaar biedt, dan wordt het programma van 2018 gepresenteerd. ,,De Uitmarkt is een voorproefje van het programma’’, zegt Venema. ,,We presenteren ons nu op deze plek omdat we mensen warm willen maken voor het programma dat er binnenkort aan komt.’’

Friese wortels

Volgens Venema komt de belangstelling vooral van mensen met Friese wortels. ,,Er wonen veel Friezen in Amsterdam. Er komen ook veel Friezen. Dat zijn de mensen die interesse tonen en doorvragen. Er heerst toch een zekere trots bij mensen die uit Friesland komen.’’

Bij Abcoudenaren Leo en Heuma Cnossen- hij komt uit Leeuwarden, zij uit Brazilie-, zit Leeuwarden sowieso vers in het geheugen: ze komen er regelmatig. ,,We zijn verbaasd dat Leeuwarden zich hier presenteert. En natuurlijk benieuwd naar het programma. Escher willen we zeker bezoeken, we waren erg onder de indruk van Alma Tadema. Ook Mata Hari zijn we benieuwd naar’’, zegt Leo.

Nieuws

Meest gelezen