Voor het eerst sinds decentralisatie minder jongeren in jeugdzorg

Ooststellingwerf gaat over jeugdzorgbudget heen FOTO ANP

Voor het eerst sinds de decentralisatie kregen in 2020 minder jongeren tot 23 jaar een vorm van jeugdzorg. Vorig jaar ontvingen bijna 430.000 jongeren jeugdzorg, ruim 3 procent minder dan in 2019.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekenbureau CBS. Toen de jeugdzorg in 2015 van rijk overging naar gemeenten volgden ruim 360.000 jongeren een jeugdzorgtraject. Sindsdien nam dit tot en met 2019 elk jaar toe.

Vorig jaar ontving bijna één op de tien jongeren een vorm van jeugdzorg, als alleen wordt gekeken naar kinderen tot achttien jaar was dat bijna één op de acht.

In Friesland kregen in Smallingerland procentueel gezien de meeste jongeren jeugdzorg: 11 tot 13 procent. In 2019 gold dat ook nog voor Leeuwarden. Los van de Waddeneilanden waren in Harlingen, Waadhoeke, Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Opsterland en De Fryske Marren de minste jongeren met jeugdzorg: 7 tot 9 procent.

Van alle 25 Veiligheidsregio’s waren in 2020 maar vier waar meer kinderen een vorm van jeugdbescherming kregen dan in Friesland. Het gaat dan om een uithuisplaatsing of een onder toezichtstelling.

Uithuisplaatsingen werden in Friesland het vaakst opgelegd in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Opsterland en Smallingerland. Daar verbleef eind 2020 meer dan 1,5 procent van de kinderen op een andere plek dan in het eigen gezin. Buiten de eilanden kwam dit het minst voor bij kinderen uit De Fryske Marren: minder dan 1 procent.

Nieuws

menu