Voor het eerst is er tijdens de egeltelling een egel waargenomen op Schiermonnikoog

Een egel. FOTO JOHANN PRESCHER

Voor het eerst zijn er op Schiermonnikoog tijdens de landelijke telling - het was de elfde editie - egels waargenomen. De Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep zijn blij verrast.

Op Texel zit bijvoorbeeld al zit mensenheugenis een populatie egels, zegt Merel Klaarmond, coördinator bij de Egelwerkgroep. Maar het bleef altijd stil op Schiermonnikoog. Tot dit weekend, toen er vijf waarnemingen waren. Op de andere Waddeneilanden Ameland (1), Terschelling (2) en Vlieland (2) zijn ook egels gezien.

,,We zijn vooral heel benieuwd hoe en wanneer ze daar zijn gekomen’’, aldus Klaarmond. Ze zijn vooral rond de dorpskern gezien. De Egelwerkgroep gaat uitzoeken hoe egels overleven op een waddeneiland, in een andere habitat dan die van het vasteland.

'Op Schiermonnikoog willen we dna uit de stekels afnemen bij de egels'

Hoe hebben ze zich aangepast? Hoe lang zitten ze er al? Is er sprake van incest? Op die vragen zal het antwoord worden gezocht. Klaarmond: ,,Op Schiermonnikoog willen we dna uit de stekels afnemen bij de egels en dan kijken of er genetisch verschil is tussen de egels op het vasteland en die op een eiland. Ze zijn toch geïsoleerd door het tussenliggende water. Ook kun je kijken of de egels op de eilanden gezonde populaties hebben. Dat betekent een rijke genetische diversiteit.’’ Op korte termijn staat dit onderzoek nog niet gepland.

'Stikt hier van de egels'

Het is overigens niet zo dat er niet eerder egels zijn gezien op Schiermonnikoog. Het gaat puur om meldingen tijdens de egeltelling. ,,Het stikt hier van de egels'', zegt boswachter Cynthia Borras, werkzaam op het eiland. ,,Ik zie er iedere avond twee op mijn terras. Iedereen heeft hier wel een egel in de tuin.'' Volgens Borras zouden er vanaf Schiermonnikoog waarschijnlijk veel meer meldingen komen, als de egeltelling bekender zou worden. ,,Als wij (Borras werkt bij Natuurmonumenten, red.) op de hoogte zijn, verspreiden wij hier op het eiland ook de boodschap dat mensen egels kunnen tellen.''

Er zijn geen meldingen gedaan van zieke egels

Tijdens de egeltelling van afgelopen weekend zijn bijna 2500 egels waargenomen. In tuinen zijn bijna 1100 egels geteld en daarbuiten ruim 1300. De meeste waarnemingen kwamen uit Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland en Gelderland. Vorig jaar stond Friesland bovenaan in de lijst, nu op de zesde plek met in totaal 7 procent van de waarnemingen.

Het is nog niet bekend hoeveel dode egels er zijn gevonden. In eerdere jaren waren dat er ongeveer honderd. Er zijn geen meldingen gedaan van zieke egels. Sinds begin dit jaar zijn al enkele tientallen egels met een ernstige huidafwijking en meestal ook longontsteking gevonden. Er loopt nog een onderzoek naar deze egelziekte, maar vastgesteld is al wel dat de dieren geen coronavirus bij zich hebben.

De Egelwerkgroep roept tuinbezitters op om een bakje water voor de dieren neer te zetten, nu het opnieuw erg warm en droog is. In deze tijd krijgen egels nog jongen. Tegen eind november gaan de beschermde dieren in winterslaap.

Nieuws

menu