Voor het eerst in 80 jaar gaat er een palingaak naar Londen

De akene in 36 38 laat geweest begin jaren dertig. Dutch Mooring

Voor het eerst in tachtig jaar steekt er weer een Friese palingaak het Kanaal over. De Korneliske Ykes II vaart deze zomer terug naar het oude stekje in Londen.

Het is inmiddels tachtig jaar geleden dat een volgeladen aak met levende paling in de scheepsbuik van wal ging in Heeg en het Kanaal overstak, maar oude tijden herleven. Op 15 juni gooit de Korneliske Ykes II – een replica van de laatst varende houten palingaak, de Korneliske Ykes – de trossen los in Heeg om af te meren op de voormalige Dutch Mooring aan de Theems, vlakbij de Tower Bridge.

Eeuwenlang losten de Friese reders uit Workum, Heeg en Gaast-meer daar op hun eigen vrije ligplaats bunnen vol levende aal. Friesland speelde vanaf de zeventiende eeuw een grote rol in de palinghandel op Engeland. Het hoogtepunt viel in de tweede helft van de negentiende eeuw toen de Friese vloot bijna twintig schepen telde en er soms standaard drie of vier schepen onderweg waren.

Opnieuw bouwen

In 1999 ontstond in Heeg het idee om de laatst gesloopte palingaak Korneliske Ykes opnieuw te bouwen. Tien jaar later gleed de reconstructie van de helling. Van meet af aan was het de bedoeling om met deze aak naar Londen te varen, naar de oude ligplaats aan de Theems.

Nu twintig jaar later gaat dat gebeuren. Hoewel financiele steun nog welkom is durft Stichting de Palingaak het aan. De bemanning heeft inmiddels jaren ervaring met het schip, en heeft getraind op de overtocht. Bovendien staat de paling in de belangstelling, geeft stichtingsvoorzitter Jan Willem Hoorn als verklaring voor het gekozen moment.

Congres

Van 25 tot en met 27 juni is in Londen een congres van de Sustainable EEL Group waar over duurzame palingvisserij wordt gesproken. De Britse organisatie is opgetogen dat ze een palingaak mag begroeten, die afmeert aan de Dutch Mooring.

De palingstand in Nederland is zeker de afgelopen 30 jaar flink teruggelopen. Door de aanleg van bijvoorbeeld de Afsluitdijk komt glasaal moeilijk zoet water binnen. Vangstverboden moeten de palingstand weer laten toenemen.

Nieuws

menu