Alles op een rij: de afgebroken elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

FOTO ANP REMKO DE WAAL

Maarten van der Weijden begon zaterdag in alle vroegte aan zijn elfstedenzwemtocht waarmee hij geld inzamelt voor KWF Kankerbestrijding. Hij zou maandagavond finishen in de Prinstenuin in Leeuwarden, maar heeft de strijd na Burdaard gestaakt. Lees in dit liveblog terug hoe hij in 55 uur 163 kilometer zwom.

De olympiër zwom in zijn eerste nacht door de Friese zuidwesthoek. Hij had een zware nacht omdat hij na 24 uur zwemmen plots last kreeg van ontzettende spierpijn. Op een drijvend matras achter de volgboot, sliep hij twee keer kort. Daarna ging hij verder naar Workum. In Tjerkwerd kreeg hij bij de brug een pizza om aan te sterken.

De organisatie riep het publiek op om vooral in de nacht van zondag naar maandag massaal langs de route te gaan staan. ,,Vooral tussen Feinsum en Bartlehiem kan hij alle hulp gebruiken.''

Erben Wennemars: 'Wat een held!'

Van der Weijden passeerde zaterdagavond rond 21.00 uur Franeker. Bij Berltsum deed hij een 'powernap' van ongeveer twintig minuten.

Boeren verlichtten tussen Franeker en Dokkum stukken van de route met hun tractoren. Daarnaast droegen ook de brandweerkorpsen van Sint Annaparochie, Stiens, Hallum en Ferwert in de nacht bij door met groot materiaal langs de route te gaan staan. Onder meer oud-schaatser Erben Wennemars moedigde hem 's nachts aan .

Overal staan mensen ook diep in de nacht aan de kant om de zwemmer aan te moedigen.

Tweede powernap

Wennemars coachte Van der Weijden drie uur lang tot in de buurt van Vrouwenparochie. ,,Dit zijn de zwaarste uurtjes'', zei de oud-schaatser na afloop. ,,Maar ik denk dat hij het gaat halen.'' Cabaretier Freek de Jonge heeft de mentale ondersteuning ondertussen overgenomen.

Vlakbij Vrouwenparochie heeft de zwemmer opnieuw kort geslapen. Om daarna, vreselijk stram, het water in te duiken. Een bril met blauw licht moet hem wakker houden.

Feestelijk onthaald in Bartlehiem

De zwemmer is maandagmorgen onthaald bij het Elfstedenbruggetje in Bartlehiem. Nadat hij onder de brug was doorgezwommen, hield hij even in, en bedankte het massaal toegestroomde publiek hartelijk voor hun steun. Inmiddels is hij onderweg naar Dokkum. Na Burdaard heeft hij een powernap gedaan.

Na de powernap vloeide de krachten uit zijn lijf. Hij oogde ziek en vermoeid. Na overleg met zijn arts, is besloten te stoppen. Van der Weijden had een 'verstoorde zoutbalans' en kon geen medicijnen meer bijhouden. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Nieuws

Meest gelezen