Vliegtuig met olympische sporters geland na ererondje over Friesland

FOTO FLIGHTRADAR

Het vliegtuig met olympische sporters dat maandagmiddag terugkeerde uit Zuid-Korea heeft rond vier uur een ererondje gemaakt boven Friesland. Twee Leeuwarder F-16’s begeleidden het toestel.

Boven Noordwest-Friesland maakte het toestel een bonusrondje, mogelijk omdat er zoveel Friezen eremetaal hebben gewonnen tijdens de Winterspelen. Het rondje had de vorm van een ijsbaan. Rond kwart over vier landde De Boeing 777 op Schiphol.

Na de eerste keer Dokkum vloog het vliegtuig over Leeuwarden en boog het af richting Makkum en Harlingen. Hierna ging het weer over Noord-Friesland, om boven Dokkum opnieuw een bocht te maken richting het IJsselmeer en vervolgens Schiphol.

Het vliegtuig (KLM 854) was zo’n 10 uur eerder opgestegen vanaf het vliegveld van Seoul. De Boeing 777 was onder meer te volgen via flightradar24.com . Boven Friesland vloog het toestel behoorlijk laag: op zo’n 3500 meter.

Twee F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden begeleidden het olympische toestel het laatste gedeelte van de vlucht, vanaf de Nederlands-Duitse grens bij Delfzijl tot de landing op Schiphol. Op sociale media meldden veel mensen de toestellen gezien te hebben.

Welkom

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Pyeongchang gaan aan het begin van de avond richting het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar worden de sporters welkom geheten. Die plek is inmiddels omgevormd tot een kunstijsbaan, waar over twee weken het WK allround wordt gehouden.

Twintig medailles behaalde TeamNL in Zuid-Korea. Kjeld Nuis, de schaatser die goed was voor twee gouden plakken, ontbreekt in Amsterdam. Hij moet naar China waar volgende week het WK sprint wordt verreden.

Nieuws

Meest gelezen