Vliegende medicijnen en organen: Diederik, Maarten en Nick willen drones inzetten om personeelstekorten en werkdruk in de zorg te verkleinen | toptalent

Vmbo'ers Diederik Vriezeveen (links), Maarten Kuipers en Nick Tiekstra (niet op de foto) deden onderzoek naar de toepassing van drones in de zorg.

Vmbo'ers Diederik Vriezeveen (links), Maarten Kuipers en Nick Tiekstra (niet op de foto) deden onderzoek naar de toepassing van drones in de zorg. Foto: Niels Westra

De zorg kampt al langere tijd met personeelstekorten en een hoge werkdruk. Volgens Diederik, Maarten en Nick zouden drones deze problemen kunnen verkleinen.

Het geluid van de drone waarmee Diederik Vriezenveen een oefenrondje maakt door de hal van CSG Comenius Zamenhof in Leeuwarden houdt het midden tussen het gezoem van een dikke hommel en een ballonnetje dat piepend leegloopt. ,,Het is inderdaad nog wat lawaaiig, maar we zien wel veel mogelijkheden voor drones in de zorg”, zegt de 15-jarige scholier. ,,Wij hebben ons echt gericht op de toekomst.”