Vitens vraagt om zuinig te zijn met water: hoe zit het in Friesland?

FOTO LC FOTO LC

Waterbedrijf Vitens stuurde afgelopen vrijdag een waarschuwing om zuinig om te gaan met water. Het watergebruik was bijna 50 procent meer dan normaal. Hoe zit het met het drinkwater in Friesland?

Is de drinkwatersituatie in Friesland hetzelfde als in het oosten van het land?

De toename van het drinkwatergebruik is in het hele gebied van Vitens te zien, zegt woordvoerder Thomsy Jongepier. Daarom geldt de boodschap voor alle klanten. Toch is het in Overijssel en Gelderland net wat anders, dit komt door de ligging en de hoge zandgronden van de provincies. Volgens Jongepier hebben beide provincies daarnaast minder grondwater doordat er minder regen valt en het water door de zandgronden gelijk wegloopt.

Wat voor maatregelen neemt Vitens?

Het bedrijf heeft nu een oproep geplaatst om op het waterverbruik te letten. Daarmee wil het drastischer maatregelen zoals het verlagen van de waterdruk voorkomen. Vitens let ook extra op de reservoirs en of ze goed aangevuld worden. De organisatie draait bovendien op dat moment op maximale capaciteit.

Hoe kunnen mensen zelf water besparen?

Vitens heeft een lijst met waterbesparende tips opgesteld. Bijvoorbeeld: het gebruiken van een regenton, de kraan uitdoen tijdens het tandenpoetsen en korter douchen. Bij een douche van acht minuten gebruik je al zeventig liter drinkwater.

Hoe houdt Vitens de situatie in de gaten?

Bij de centrale waterverdeling kan de organisatie zien hoe de druk is en hoe het water realtime wordt gebruikt. De pijlen van de reservoirs zeggen wat over het verbruik, aldus de woordvoerder.

Wat zijn de toekomstplannen van Vitens rondom het waterverbruik?

De afgelopen jaren is Vitens bezig geweest met het creëren van bewustwording rondom waterverbruik. Daarnaast bereidt het bedrijf zich voor op warm weer en hoe het in de toekomst in kan spelen op meer droge periodes. Zo moeten wij met elkaar kijken naar het vasthouden van water tijdens een natte periode. Ook probeert Vitens het watersysteem op de lange termijn beter in te richten en de capaciteit zo goed mogelijk aan te sluiten op de toenemende vraag naar drinkwater.

Nieuws

menu