Vitens: ook laatste Friese watertorens uit roulatie

Watertoren in Dokkum Foto Google Maps

Met de verkoop van het exemplaar in Sint Jacobiparochie staan er alleen nog in Drachten en Dokkum werkende Friese watertorens. Ook daar komt onvermijdelijk een einde aan.

Waterbedrijf Vitens kan nog niet zeggen wanneer dat gebeurt. Maar ,, op de lange termijn hebben watertorens geen plaats in de drinkwatervoorziening”, laat woordvoerder Bram Inklaar weten. De torens die nog in werking zijn, worden ,,uitgefaseerd en herbestemd”, met andere woorden: verkocht.

Dat kan snel gaan. De afgelopen vier jaar heeft Vitens drie van de vijf Friese watertorens die nog in zijn bezit waren, in de etalage gezet. Die in Franeker en Lippenhuizen zijn in 2018 en 2019 verkocht, voor de toren in Sint Jacobiparochie zoekt Vitens sinds deze maand een koper. Als die is gevonden, heeft het waterbedrijf alleen nog een toren in Drachten en Dokkum.

‘Pompen voordeliger’

Die hebben allebei nog een gevuld waterreservoir, aldus Inklaar. Ze functioneren nog prima, maar vroeg of laat worden ook ook deze torens overbodig door de voortschrijdende techniek. Ze spelen nog steeds een rol bij het op peil houden van de waterdruk, een functie die op steeds meer plekken wordt overgenomen door toerengeregelde pompen. ,,Waarmee zo’n pomp een voordeliger optie is.”

Vitens investeert volgens Inklaar elk jaar zo’n 200 miljoen euro in het eigen waterleidingnet. ,,We zijn continu aan het rekenen welke infrastructuur aan onderhoud of vervanging toe is.” Toen Vitens in 2014 bijvoorbeeld het distributiereservoir in Franeker vernieuwde, verloor de watertoren in Sint Jacobiparochie meteen zijn functie.

Sommige watertorens zijn een gemeentelijk of rijksmonument. Verkochte toren krijgen doorgaans een tweede leven als woonflat (Leeuwarden), kantoor (Sneek) of komt er een horecabestemming op (Lippenhuizen).

Nieuws

menu