Vitens: om kwaliteit te blijven garanderen moet waterverbruik snel omlaag

FOTO PIXABAY

Het waterverbruik moet in 2030 met 6 liter per dag omlaag, wil waterbedrijf Vitens in de toekomst continu en kwalitatief goed water blijven afleveren.

Dit staat in het strategisch plan dat Vitens maandagochtend publiceert. De droogte en hitte van de afgelopen drie zomers leert het waterbedrijf dat extreme weersomstandigheden geen incidenten meer zijn en dat de vraag naar water zonder ingrepen alleen maar verder stijgt.

Veranderingen

In 2020 nam het verbruik met 10 procent toe oftewel 36 miljard liter. Als het zo doorgaat, ligt de drinkwatervraag in 2040 30 procent hoger dan nu. ,,Dan kunnen we de kwaliteit en de continuïteit niet meer garanderen’’, zegt Cornelis Vlot van Vitens.

De 5,8 miljoen verbruikers gaan de veranderingen bij Vitens merken. Geen serviceachtige tips in hete zomers om waterverbruik te verminderen, maar duidelijke adviezen gericht op een beter besef van de waarde van water.

Dit gebeurt onder meer door de installatie van 250.000 slimme watermeters waarop verbruik dagelijks zichtbaar is en hergebruik van grijs water.

Buffer

Zelf wil Vitens 200 miljoen euro investeren in het duurzaam maken van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs, pompstations, en ook distributienetwerken en watermeters. Het vergroten van de waterreserves is bedoeld als een buffer bij extreme weersomstandigheden en grote vraag.

Aan geld komen is ingewikkeld, omdat wettelijk gezien een maatschappelijke organisatie als Vitens gemaakte winst moet steken in tariefsverlaging. Hierom spreken waterbedrijven al langer met diverse overheidslagen om dat systeem aan te passen. Als dat is gelukt, is er meer mogelijk, schetst Vlot. ,,Je kunt dan denken aan differentiatie van tarieven.’’

Het vullen van een zwembadje uit luxe kan dan duurder worden, noemt hij als voorbeeld.

Nieuws

menu