Virologen van UMCG verwachten dat scholen maandag dicht gaan: 'Juist op dit moment heeft het nog zin'

Viroloog Bert Niesters. FOTO UMCG

Virologen Bert Niesters en Alex Friedrich van het UMC Groningen verwachten dat maandag de scholen in Nederland ook dicht gaan.

Het kabinet besloot donderdag alle bijeenkomsten van meer dan 100 personen te verbieden. De hogescholen en universiteiten stoppen ook met onderwijs. Maar in tegenstelling tot landen zoals Frankrijk en België besloot Nederland nog niet om alle scholen dicht te doen.

,,Toch zou het sluiten van de scholen juist op dit moment effectief zijn om verspreiding van het coronavirus te stoppen’’, zegt Niesters. ,,Juist op dit moment heeft dat nog zin. Als je het volgende week woensdag pas zou doen, zou het eigenlijk niet genoeg effect meer hebben.’’

Spelen

Kinderen worden doorgaans niet erg ziek van het coronavirus. Daardoor worden er ook weinig kinderen getest en lijkt het er op dat het longvirus bij kinderen gewoon weinig voorkomt. Maar kinderen kunnen wel ouderen besmetten. Doordat kinderen veel contact met elkaar hebben in de klas en tijdens het spelen, kunnen virussen zich ook gemakkelijk verspreiden.

De vereniging van schoolleiders AVS heeft ook al laten weten dat het verstandig zou zijn de scholen te sluiten.

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Nieuws

menu