Vijfling bij schaap in Wijckel en een lenige steenmarter in Oentsjerk: dit is het goede en opmerkelijke nieuws van deze week

Het goede nieuws van deze week.

Het goede nieuws van deze week.

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen. Deze week onder andere: dj Brambo uit Harlingen maakt protestlied tegen The Passion en het zoeken van kievitseieren is in volle gang.

Veel dierennieuws deze week. Bij Kinderboerderij Leeuwarden is een ware babyboom gaande. Eigenaar Germ Reitsma is dag en nacht in de weer om de dieren te helpen nieuw leven op de wereld te zetten. Inmiddels loopt er al heel wat jong grut rond in de stallen en op het terrein van de kinderboerderij: ,,Konijntjes, lammetjes, duifjes, kuikentjes, geitjes en cavia’s. Dit is en blijft voor mij en alle medewerkers iets mooi.”

Al meerdere keren werden er drie- en vierlingen geboren, maar een vijfling, dat hadden Fedde en Hanna Oenema in de veertig jaar dat ze schapen houden nog nooit meegemaakt. In de nacht van zondag op maandag werd het stel uit Wijckel verrast: een van hun schapen beviel van een vijfling. ,,It skiep wie sa grou dat it liif hast oant op ‘e grûn hong.” Ooi en lammetjes maken het goed.

In de categorie ‘opmerkelijk’ deze week: het protestlied van dj Brambo uit Harlingen tegen The Passion. „Echt zonde van het geld”, dacht Bram Visser over het televisiespektakel. Onder zijn alter ego dj Brambo schreef hij daarom een protestlied. Wel zegt Visser dat het ,,allemaal is bedoeld met een knipoog”. Hij wil niemand kwetsen.

In Balk maakt een specht het de kaatsclub lastig. De vogel heeft meerdere gaten in de houten gevel van het clubgebouw van Kaatsvereniging De Cannegieter gehakt. Een oplossing lijkt nabij. Voorzitter René Anema van de kaatsclub krijgt uit het hele land tips om de ‘sloopspecht’ te verjagen bij het clubhuis.

Het zoeken van kievitseieren is begonnen. Anne Wind (32) uit Pingjum vond zondag het allereerste kievitsei van Friesland, in Scharsterbrug. Hiervoor ontving hij maandag de ‘Sulveren Ljip’ in het provinciehuis. De afgelopen dagen kwamen er meerdere ‘eerste kievitseieren’ bij. Op deze kaart een overzicht van waar kievitseieren zijn gevonden.

Tot slot: deze steenmarter in Oentsjerk, vastgelegd door de wildcamera van de familie Oenema. Het lenige beest hangt ondersteboven aan de rand van het tuinhok en vreet de vetbollen voor de mezen en mussen op. Het roofdiertje maakt zich daarmee waarschijnlijk niet echt populair bij de vogels.