Arriva: ondanks staking wel treinen in Friesland en Groningen (wel meer drukte omdat treinen minder lang zijn)

Busstation Leeuwarden.

Busstation Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Treinen van Arriva rijden, ondanks de staking in het streekvervoer, wel op trajecten in het noorden van het land. In Friesland en Groningen wordt de dienstregeling gewoon opgestart, meldt de vervoerder. Wel kan het drukker zijn in de treinen omdat minder lange treinen worden ingezet.

Ook in het oosten, op de Vechtdallijnen en in de Achterhoek rijden de treinen grotendeels wel, volgens Arriva. De vervoerder verwacht door de staking ook uitval van bussen. Op dit moment rijdt ongeveer 60% van de Arriva-bussen in Fryslân wel. Arriva adviseert reizigers om vlak voor vertrek de reisplanner te checken voor de actuele stand van zaken.

Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag vijf dagen het werk neer. De actievoerders voeren actie voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. In totaal zijn de twee cao’s waarvoor wordt gestaakt goed voor meer dan 14.000 mensen. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werkt het personeel wel gewoon door, want die werknemers hebben eigen cao’s.