Vijf vragen over de hengstenkeuring: parade der Friese giganten

Het is dé showroom van het Friese paard. Het WTC Expo in Leeuwarden is donderdag, vrijdag en zaterdag het toneel van Faderpaard: een driedaags evenement met een glansrol voor het Friese paard. Twee concert- en showavonden van Friesian Proms en drie dagen hengstenkeuring. Vijf vragen over die keuring, want wat gebeurt daar nou eigenlijk?

1. Hengstenkeuring, wat houdt dat precies in?

Het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) is de bewaker van het Friese paardenras. De paarden die geregistreerd worden in het stamboek moeten aan een hele serie raskenmerken voldoen willen ze officieel Fries zijn. Dat ze gitzwart zijn en geen wit haartje hebben is bijvoorbeeld zo’n kenmerk.

Om goede doorgevers van dat ras te vinden worden elk jaar door een strenge KFPS-jury jonge hengsten geselecteerd die mogelijk kunnen worden aangewezen als dekhengst. Alleen deze stamboekhengsten kunnen worden ingezet door merriehouders die een geregistreerde Fries willen fokken.

De Hengstenkeuring in Leeuwarden is de start van het selectieproces om stamboekhengst te worden. Hier zijn de voorrondes en worden jonge hengsten geselecteerd die verderop in het jaar worden getest en mogelijk worden aangewezen als nieuwe dekhengst . Voor de eerste selectieronde werden dit jaar 309 hengsten aangemeld. Uiteindelijk werden daarvan 106 paarden aangewezen voor de tweede bezichtiging die deze week in het WTC is. Uiteindelijk zullen er slechts een paar goed genoeg zijn om als dekhengst aan de bak te kunnen. De selectie van 2017 leverde bijvoorbeeld maar vier nieuwe dekhengsten op.

De keuring wordt afgesloten met de kampioenskeuring. Hierin lopen de beste al goedgekeurde dekhengsten. Een van hen wordt tot kampioen uitgeroepen. Een titel die goed is voor de populariteit van de hengst. De kans is groot dat veel merriehouders sperma zullen kopen om een veulen van de kampioen bij hun paard te fokken.

2. Hoe gaat het met het ras, blijft het inteelt-vrij?

De Fries heeft het heel moeilijk gehad. In de jaren ‘50 van de vorige eeuw toen boeren massaal overstapten op de trekker en hun paard overbodig werd voor het boerenwerk daalde het aantal Friese paarden dramatisch. In 1965 waren er nog slecht 500 merries geregistreerd bij het KFPS en een handvol dekhengsten. Op die kwetsbare basis is ras gebaseerd. Het KFPS is een gesloten stamboek, er is nooit vers bloed van andere rassen toegevoegd. Inmiddels lopen er weer duizenden Friezen rond, maar die hebben allemaal bloedlijnen die teruglopen naar die kleine groep overlevers. Dat maakt dat fokkers heel kieskeurig moeten zijn met de hengsten die ze gebruiken om inteelt zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Waar wonen de meeste Friese paarden?

In Nederland en dan de meesten toch nog steeds in Friesland. In totaal heeft het KFPS zo’n 70.000 goedgekeurde Friese paarden geregistreerd. Daarvan staan zo’n 17.000 in het buitenland. De Fries is internationaal heel erg populair bij paardenhouders. Ze gaan letterlijk de hele wereld over. Het paard staat in 75 landen in alle uithoeken van de aarde geregistreerd.

4. Wat maakt een Fries paard zo bijzonder?

De dieren zijn simpelweg imposant. Ze lijken wel uit graniet gehouwen. Hun glanzende gitzwarte vacht, enorme weelderige manen, hun gracieuze bewegingen en lieve karakter, maakt dat veel mensen die in contact komen met een Fries er als een blok voor vallen. Het zijn bovendien heel veelzijdige paarden. Ze komen zijn baas in de tuigsport, zijn hele goede gebruikspaarden onder het zadel en zijn ook niet onverdienstelijk in de dressuursport. Met een Fries kun je alle kanten op.

5. Wie zitten op de tribune bij de Hengstenkeuring en waarom?

Leeuwarden is tijdens de Hengstenkeuring het Mekka voor het Friese paard. Het WTC Expo verandert, vooral zaterdag bij de kampioenskeuring, in een kolkende arena vol Friezenliefhebbers. Eigenaren van over de hele wereld komen dit weekend naar Leeuwarden om contacten aan te halen, handel te drijven, maar vooral te genieten van het Friese paard. Er zijn Friezen-om-útens die jaarlijks dit weekend naar hun ‘heitelân’ komen omdat de keuring er is.

Lees in het dossier Faderpaard meer verhalen over de Hengstenkeuring.

Nieuws

menu