Vijf dagen uitgetrokken voor zaak 'blokkeer-Friezen'

Foto ANP

De rechtbank in Leeuwarden heeft vijf dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak van de zogenoemde blokkeer-Friezen.

Het gaat om 8, 9, 11, 12 en 15 oktober als eventuele uitloopdag.

KOZP

De 30 mannen en 4 vrouwen wordt door het Openbaar Ministerie verweten dat ze op 18 november vorig jaar hebben meegedaan aan het stilzetten van het verkeer op de A7 bij Oudehaske , waardoor drie bussen vol mensen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hun weg naar Dokkum niet konden vervolgen, waar ze zouden protesteren tegen Zwarte Piet, voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas.

Loco-burgemeester Pytsje de Graaf besloot even later het protest helemaal te verbieden vanwege gevaar voor de openbare orde, toen er jongeren met zwaar vuurwerk in het centrum van de stad werden gezien.

Spreekrecht voor slachtoffers

Tijdens de inhoudelijke behandeling mogen ook twee leden van KOZP het woord voeren . Zij maken gebruik van hun slachtofferspreekrecht.

Tijdens de regiezitting in juni had advocaat Tjalling van der Goot, die op een na alle verdachten bijstaat, geprobeerd te voorkomen dat KOZP zou mogen spreken in oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
A7 blokkade