Vierduizend extra Pfizer-vaccins naar Friesland

In WTC in Leeuwarden is weer plek voor nieuwe vaccinatie-afspraken. FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

Er komen de komende twee weken vierduizend extra doses vaccin van Pfizer-BioNtech naar Friesland. 71- en 72-jarigen kunnen volgende week een oproep van het RIVM verwachten, de week erna iedereen die 69 of 70 jaar is. Dat meldt GGD Fryslân. Voor WTC in Leeuwarden zijn daardoor weer afspraken te maken.

In totaal kan de Friese GGD de komende weken ten minste 24.000 Friezen vaccineren tegen het coronavirus. De gezondheidsdienst heeft tot nu toe ruim 80.000 inentingen geplaatst. Daar bovenop hebben instellingsartsen, huisartsen en ziekenhuizen nog eens enkele tienduizenden prikken gezet.

‘Opkomst voor AstraZeneca-prik niet anders dan normaal’

Ouderen krijgen Pfizer van de GGD, zorgmedewerkers AstraZeneca. Afgelopen week zijn bijna 1900 prikken met AstraZeneca gezet. Het vaccin is tijdelijk niet gebruikt omdat er als zeer zeldzame bijwerking ernstige trombose kan optreden. Duitsland prikt er voorlopig geen mensen onder de zestig mee, maar volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA is het vaccin veilig genoeg. De GGD merkt in de praktijk niet dat de perikelen invloed hebben op de vaccinatiebereidheid. ,,De opkomst is niet anders dan normaal.”

De huisartsen beginnen vanaf vrijdag 9 april hun patiënten van 60 tot en met 64 jaar in te enten. Zij konden donderdag en vrijdag AstraZeneca bestellen. Ook volwassenen met zwaar overgewicht en thuiswonende mensen met het syndroom van Down kunnen dan een vaccinatie krijgen.

Iedereen die de afgelopen zes maanden positief is getest op het coronavirus hoeft voortaan nog maar een inenting. Dat blijkt te volstaan voor voldoende bescherming.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus