Vier personen in Friesland om het leven gebracht in 2020

Het monumentje voor Karin Grijpstra. FOTO NIELS WESTRA

Vier mensen kwamen in 2020 door een misdrijf om het leven in Friesland. Een verviervoudiging in vergelijking met 2019.

Karin Grijpstra

De politie zoekt nog altijd naar de persoon die Karin Grijpstra (55) in de nacht van 22 op 23 februari 2020 om het leven heeft gebracht. Een van Grijpstra’s dochters vond het stoffelijk overschot in de vroege ochtend in de sloot voor haar woning in Koarnjum. Grijpstra had, zoals gewoonlijk, een nachtelijke wandeling gemaakt met de hond.

Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de Koarnjumse door verdrinking om het leven was gekomen. Maar enkele dagen later werd deze lezing herzien. Het betrof mogelijk een misdrijf. Dit maakte de schok in het dorpje boven Leeuwarden nog groter.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde in meerdere afleveringen aandacht aan de zaak-Grijpstra, tot dusver echter zonder resultaat. Omdat er weinig aanknopingspunten meer waren, werd het onderzoek in juli afgeschaald. De politie sluit een ongeval overigens nog steeds niet uit.

Emile Risamasu

De 44-jarige Emile Risamasu uit Bovensmilde werd op 4 april 2020 neergestoken in Oosterwolde. Hij was bij zijn vriendin en haar twee kinderen op bezoek toen daar plots haar 33-jarige ex uit Leeuwarden verscheen. Hij wordt ervan verdacht meerdere malen op de nieuwe vriend van zijn ex te hebben ingestoken. De zwaargewonde Drent vluchtte in zijn auto en reed naar het pompstation aan de Venekoterweg. Daar bezweek hij aan zijn verwondingen.

De Leeuwarder moet begin februari voor de rechter verschijnen. De zaak zou al eerder worden behandeld, maar vanwege beperkte zittingscapaciteit als gevolg van corona is deze verschoven. Behalve moord dan wel doodslag verwijt het Openbaar Ministerie hem ook mishandeling en bedreiging van zijn ex-partner.

Yodit Melaki Afewerki

In het kader van gezinshereniging was Yodit Melaki Afewerki (31) met haar twee kinderen (9 en 7 jaar) naar Nederland gekomen. Ze trokken in bij hun man en vader in Oppenhuizen, waar hij al een paar jaar woonde.

Maar na vier maanden ging het gruwelijk mis. Een echtelijke ruzie liep dusdanig uit de hand dat haar 35-jarige echtgenoot haar op 23 april 2020 doodstak. ,,,Het was een slechte dag. Maar ik ben bereid de straf te aanvaarden’’, verklaarde de man op 6 augustus tegenover de rechter.

Walter Könemann

Walter Könemann (44) uit Almere kwam op 6 juni 2020 naar een bevriend gezin in Mûnein om daar te helpen klussen. Plots verscheen een 27-jarige overbuurman met een baksteen en een mes. Hij was verliefd op de dochter. Echter, hem was eerder al duidelijk gemaakt dat de liefde niet wederzijds bleek.

,,Sorry, ik kan niet anders’’, sprak hij, en zou vervolgens 36 keer op de bewoner hebben ingestoken. Die overleefde de steekpartij en rende met bebloed bovenlichaam naar de buren om hulp in te roepen. Könemann, die tussenbeide was gekomen, werd dodelijk in de hals geraakt.

De 27-jarige verdachte haalde later in de gevangenis uit naar een medegedetineerde. Met een geslepen pen stak hij die persoon meermaals in het hoofd. Ook deed hij een zelfmoordpoging. Volgens zijn advocaat kampt hij sinds het drama in Mûnein met ptss. Hij krijgt inmiddels psychische hulp.

Rong Kun Liu

In 2019 viel er in Friesland een moordslachtoffer, de 73-jarige Chinees Rong Kun Liu , te betreuren. Hij werd in zijn flat aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden omgebracht. Het motief was roof.

En dan was er nog de 53-jarige Edward Roest uit De Westereen, die een gewelddadig einde vond in de straten van Calí, Colombia.

Nieuws

menu