Vier maanden cel geëist tegen publicist in zaak Vaatstra

Het boek waarin de visie van Wim Dankbaar op de Vaatstra-zaak staat gepubliceerd. Foto Anton Kappers

Vier maanden cel heeft officier van justitie Sierd Eijsenga dinsdag geëist tegen de 54-jarige Wim Dankbaar uit Overveen vanwege ,,bijzonder kwetsende en grievende uitlatingen’’ in ‘Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra’.

Een Duitser die in het boek onder meer bij name wordt aangewezen als betrokkene bij de moord op Marianne Vaatstra, op 1 mei 1999, deed aangifte vanwege smaad. Terecht, stelt het OM. ,,Er zijn grenzen overschreden.’’

Ook een in maart 2014 aan Dankbaar opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken, vanwege soortgelijke smaad op internet, moet hij nu alsnog uitzitten, vindt het Openbaar Ministerie.

Tegen de 59-jarige medeschrijver en uitgever van het boek, Hans Mauritz uit Dongen, niet eerder veroordeeld, eiste de officier een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Hij moet de gewraakte teksten verwijderen, vindt het OM.

Advocaat Thijs Stapel vroeg de rechtbank gisteren het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland niet ontvankelijk te verklaren omdat het in deze zaak niet onbevooroordeeld zou zijn. De rechtbank ging daar niet in mee en stelde dat het OM per definitie niet geheel onbevooroordeeld is.

De schrijvers, die elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten, stellen onder meer dat het OM bewust leugens heeft verspreid en dat niet de veroordeelde Jasper S. uit Oudwoude, maar een asielzoeker de moord op Marianne Vaatstra, op 1 mei 1999, zou hebben gepleegd. Dat zou bewust door het OM worden verzwegen. Ook het verzoek van Stapel om de zaak aan te houden om eerst nog enkele betrokken getuigen te horen, werd door de rechtbank afgewezen. 

Nieuws

menu