Vier grotere uitbraken bij Friese bedrijven; GGD ziet verband met niet voldoen aan thuis werken

Een coronatest. FOTO ANP

Er zijn in Friesland vier bedrijven met een grote corona-uitbraak met nog minstens tien actieve besmettingen. Dat laat GGD Fryslân desgevraagd weten. De gezondheidsdienst ziet een verband met het feit dat Friezen relatief weinig thuis werken.

De GGD maakt om privacy-redenen geen namen bekend van bedrijven met uitbraken. Bedrijven moeten daar zelf mee naar buiten komen. Bekend zijn uitbraken bij jachtbouwer Wajer Yachts in Heeg en bij de wasserij Rentex in Bolsward , die onder meer kleding voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen wast.

Volgens GGD-woordvoerder Marcel de Jong zijn er sinds een maand bij tal van bedrijven clusters van minimaal drie besmettingen geweest. ,,We zien dat over de hele provincie, in allerlei sectoren. In de transport, de bouw, de wasserijsector, de botensector, de landbouw, productiebedrijven, in de voedselverwerking en ook in supermarkten.”

‘Thuiswerken geen optie’

Uit een enquête van het RIVM blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde Friezen zegt dat thuiswerken voor hen geen optie is. Dat is meer dan in andere delen van het land.

Volgens de GGD is door de aanwezigheid van de besmettelijkere Britse variant naleving van de corona-regels belangrijker dan ooit. Uit de RIVM-enquête blijkt volgens de GGD dat nogal wat Friezen daar moeite mee hebben. Eén op drie zegt niet altijd anderhalve meter afstand te houden en een even groot aandeel vermijdt drukke plaatsen niet altijd.

Ruim de helft van de Friezen vinden het vooral lastig om op visite afstand te houden. Tegelijk vinden de meeste inwoners van Friesland dat anderen hen te dicht naderen tijdens het boodschappen doen.

'Houden ze zich voldoende aan de maatregelen?'

Volgens cijfers van het RIVM zijn sinds 1 september 10 tot 15 procent van de besmettingen veroorzaakt op de werkvloer. ,,Je ziet natuurlijk wel dat het in de meeste genoemde sectoren, zoals transport, de bouw en productiebedrijven moeilijk is om thuis te werken”, zegt De Jong. ,,Dan kun je je vervolgens afvragen: houden ze zich voldoende aan de maatregelen. Daar willen we meer op inzetten.”

Nieuws

menu