Vier Friese gemeenten stoppen met WhatsApp

FOTO PIXABAY

De gemeenten Achtkarspelen, De Fryske Marren, Ooststellingwerf en Tytsjerksteradiel zijn vanaf zaterdag voor burgers niet meer bereikbaar via WhatsApp.

Dat blijkt uit een inventarisatie gemaakt door Nu.nl . De gemeenten stoppen met de berichtenservice omdat ze niet meer gebruik mogen maken van een programma om de inkomende berichten te monitoren.

Het programma bundelt alle berichten die gemeenten via social media binnenkrijgen, zodat ze vanaf een centrale plek door verschillende mensen beantwoord kunnen worden. De koppeling tussen dat programma en WhatsApp wordt vanaf zaterdag door de berichtendienst geblokkeerd.

De reden daarvoor is de introductie van WhatsApp voor de zakelijke markt. Het bedrijf wil zelf geld gaan verdienen aan bedrijven en overheden die de service gebruiken om met klanten en burgers te communiceren. Niet alle gemeenten hebben trek in die overstap, ook omdat ze dan vragen alleen nog maar vanaf één telefoon kunnen beantwoorden.

Niet alle Friese gemeenten stoppen met WhatsApp. Heerenveen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Opsterland en Smallingerland blijven de service ook na dit weekend gebruiken. De overige gemeenten waren al niet per WhatsApp bereikbaar. Van Dantumadiel is onbekend wat ze gaan doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland