Video: hoe komt een drone met medicijnen op Schiermonnikoog?

Drone levert noodmedicatie aan Schiermonnikoog 2017

Drones die buiten het zicht van de piloot vliegen, daarmee komt een proef tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. Hoe gaat dat in zijn werk?

Hoe bestuurt de piloot een drone die hij niet kan zien?

De drone vliegt in principe op de automatische piloot vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog. De koers en de bestemming zijn voorgeprogrammeerd. De menselijke bestuurder zit aan de wal achter een laptop. Het onbemande vliegtuigje staat daarmee met een zender in verbinding. De snelheid, de afstand, de hoogte en ander verkeer zijn op het computerscherm te zien. De bediener aan de wal heeft de mogelijkheid om de drone bij te sturen wanneer dit nodig is. De landing behoort tot het programma van de automatische piloot.

Hoe hoog vliegen de drones en hoe snel gaan ze?

Tijdens het experiment worden drie verschillende drones getest. Twee daarvan vliegen tot 500 meter hoogte, één type kan daar nog net iets boven komen. Op die hoogte zit geen ander luchtverkeer, aldus een woordvoerder namens ANWB Medical Air Assistence. Over de vliegsnelheid kan hij nog geen informatie geven. Bovendien zal die per type verschillen. Hoe lang de vlucht van hemelsbreed een dikke 7 kilometer duurt is daardoor nog niet bekend.

Welke goederen en hoeveel gewicht kunnen ze vervoeren?

UMCG Ambulancezorg wil kijken of de drones zaken als AED-apparaten, medicijnen en bloed kunnen overbrengen naar het eiland. Uit de tests moet blijken hoeveel gewicht de drones aankunnen.

Wat gebeurt er als de drones vogels tegenkomen in de lucht?

Over de rol die vogels kunnen spelen tijdens de vluchten moet het experiment meer duidelijkheid geven. De piloot aan de wal heeft de mogelijkheid de drone te laten uitwijken als er een botsing dreigt. Mocht er toch een drone in de Waddenzee storten, dan volgt er vermoedelijk een bergingspoging. De toestellen zijn dermate waardevol dat dit de moeite waard is, aldus de ANWB.

Wordt er getest met verschillende weersomstandigheden?

Ja, de dertig vluchten vinden plaats op dertig verschillende dagen om diverse weertypen mee te maken. Duidelijk moet worden welke invloed mist, regen en wind op de drones hebben.

Al met al willen de initiatiefnemers (onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Milieu) inzicht krijgen in de randvoorwaarden die nodig zijn voor dit soort vluchten ‘buiten zichtafstand’. Op dit moment bestaat er nagenoeg geen regelgeving voor. Het experiment begint deze maand met een voorbereidingsfase, de daadwerkelijke testvluchten vinden in maart plaats.

Nieuws

menu