Video: Tentoonstelling Dokkum belicht beide kanten Pietendiscussie

Zonder een oordeel te vellen over het discriminerende karakter van Zwarte Piet probeert Stichting Marges de komende weken in Dokkum de verschillende kanten van het Pietendebat te belichten.

In het Sinterklaashuis in Dokkum opent maandag de tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren? Tussen bisschop en boeman.’ Die tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de Sinterklaasviering in Nederland.

De tentoonstelling was vorig jaar voor het eerst te zien in Maassluis en zetelt dit jaar in Dokkum. De landelijke intocht van Sinterklaas vindt daar op 18 november plaats.

,,Er zijn zoveel veranderingen in die geschiedenis dat we ons elk jaar afvragen wie er nou eigenlijk komt”, vertelt projectleider Eelco Kramer over de expositie. ,,Zijn historie kent heel wat verrassingen.”

Ook de ontwikkelingen van Zwarte Piet komt uitgebreid aan bod. Door de geschiedenis vanuit een academisch oogpunt te laten zien, hopen de historici feiten van fictie te onderscheiden. ,,Vooral op sociale media worden veel onwaarheden over Zwarte Piet verspreid”, zegt Kramer. ,,We hopen op deze manier de partijen wat dichterbij elkaar te brengen.”

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Nieuws

Meest gelezen