Video: Personeel De Friesland bezorgd over fusieplan

Pesoneelsleden van zorgverzekeraar De Friesland in Leeuwarden boden hun bestuursvoorzitter dinsdagmiddag een petitie aan tegen de voorgenomen fusie met Zilveren Kruis.

Medewerkers van De Friesland Zorgverzekeraar in Leeuwarden togen dinsdag rond het middaguur massaal naar buiten om in de druilerige regen een petitie te ondertekenen tegen de voorgenomen fusie van hun bedrijf met Zilveren Kruis in Zwolle.

Moederbedrijf Achmea bereidt de samensmelting voor met instemming van de directie van de Friese zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar ziet zich genoodzaakt om samen te gaan met Zilveren Kruis vanwege tekorten bij dochterbedrijf FBTO.

Het is niet verantwoord om die nog langer aan te vullen vanuit de reserves van De Friesland, aldus directievoorzitter Bert van der Hoek.

Ondernemingsraad niet positief

Enkel een overgang van FBTO naar Zilveren Kruis bleek niet mogelijk. De ondernemingsraad van De Friesland heeft 'niet positief' geadviseerd over de fusie, aldus voorzitter Michel Evers.

De OR heeft een alternatief voorgelegd waarvoor participatiemaatschappij FB Oranjewoud het initiatief heeft genomen met als doel behoud van de zelfstandigheid binnen het Achmea-concern.

Externe geldschieter

Van der Hoek, die een week de tijd neemt om te reageren op het OR-advies, voorziet echter problemen met de zogeheten governance: een externe geldschieter zal ook zeggenschap willen. Van der Hoek: ,,Je krijgt dan een complexere organisatie, wat je niet wilt.

Bovendien zal toezichthouder De Nederlandsche Bank daar ook iets van vinden. En geld is niet het probleem: dat is er binnen Achmea voldoende.''

Roderik Mol van CNV Vakmensen hield de medewerkers stelde dat een fusie niet de juiste oplossing is. ,,De kracht van De Friesland is juist dat ze niet is ingebed in een grote organisatie waardoor ze flexibel kan reageren op ontwikkelingen.''

'De kop derfoar'

De Leeuwarder wethouder Henk Deinum van Economische Zaken maakt zich net als de medewerkers zorgen over het behoud van de werkgelegenheid voor de stad, maar ook over het innovatieve vermogen van De Friesland als de zeggenschap naar elders verdwijnt. ,,Hâld de kop derfoar'', zei hij.

Gebruikers van de LC-app klikken hier voor de video.

Nieuws

menu