Video: Huldiging Suzanne Schulting in de plaats waar het allemaal begon

Het mag dan wel Siberisch koud zijn, het houdt de inwoners van Tijnje niet tegen. Zij verzamelen zich woensdagavond allemaal op het Pipegaelsgeaplein voor de huldiging hun heldin: Suzanne Schulting.

De shorttrackster, die tijdens de Olympische Spelen goud won op de 1.000 meter , groeide op in het dorp en bond haar schaatsen voor het eerst onder in het nabijgelegen Ulesprong.

Terwijl de melodie van 'Oerend hard' nog naklinkt, betreedt Schulting even na zevenen het podium. Een video op het grote scherm geeft een korte terugblik van een interview uit 2014. Vier jaar later is ze olympisch kampioen:,,Ik was al heel erg blij dat ik de World Cup mocht doen en dat dat goed ging. Met de Olympische Spelen was ik toen totaal niet bezig."

Een korte terugblik naar het hoogtepunt van de Spelen in Pyeongchang volgt en daarna is het woord aan burgemeester Ellen van Selm, die de shorttrackster vol trots toespreekt. Ook de ouders en zusjes van Schulting tonen hun waardering door het geven van een korte speech.

Schulting krijgt van haar ex-dorpsgenoten een mooi cadeau: een paar Friese doorlopers. ,,Die had ik nog niet!", reageert ze vrolijk. Tegen kwart voor acht is het de hoogste tijd om warm te worden, maar voor de aanwezigen zich naar de warme kachel haasten, dansen en springen ze nog even mee op de feestelijke melodieën van het muziekkorps.   

App-gebruikers klikken hier om de video te bekijken .

Video: Jilmer Postma.

Nieuws

Meest gelezen