Video: Het jaarplankje van Eise Eisinga kan weer 23 jaar mee

Het jaarplankje Eise Eisinga kan weer jaren mee. Donderdag werd het hout voorzien van nieuwe jaartallen.

Het zonnestelsel van Eise Eisinga loopt al eeuwen door. Alleen de jaartallen moeten eens in de 23 jaar opnieuw worden geschilderd. Daar was het donderdag tijd voor.

Al 22 jaar weten ze in het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker dat dit moment er aan zat te komen. ,,Maar nu de dag is gekomen, is het toch ontzettend spannend”, zegt directeur en conservator Adrie Warmenhoven. ,,Het is toch iets wat je maar een keer in de kwart eeuw doet.”

Op zolder ligt een plank waarop ruimte is voor 22 jaartallen. Die moeten eens in de 23 jaar opnieuw worden beschilderd. De plank wordt elk jaar op 31 december automatisch door een spijker op het datumrad in beweging gebracht, zodat het nieuwe jaar precies op middernacht zichtbaar wordt. Totdat hij op zijn eind loopt. ,,Gelukkig heeft Eisinga een instructie voor ons achtergelaten die precies beschrijft wat we moeten doen als het plankje op zijn eind loopt”, vertelt de directeur.

Tweede keer

Restauratieschilder Klaes Posthuma uit Harlingen herkent zijn eigen handschrift op het vergeelde jaarplankje. De vorige keer dat dit klusje geklaard moest worden, was hij het die de nieuwe jaren op het hout schilderde. ,,Ik wit noch dat it doe't waarm, drok en hiel gesellich wie”, aldus de schilder.

Posthuma denkt dat dit de laatste keer is dat hij het plankje beschilderd. ,,Oer 23 jier bin ik djip yn de njoggentig. Dan trilje ik wierskynlik fiersten te folle.”