Video: Hesla-maker in Heerenveen: 'Elon, ga het zelf eens doen!'

De Hesla van Stefan Holthausen uit Hoogezand, was vrijdag de publiekstrekker op een bedrijvenbijeenkomst van De Friese Elfwegen.

De Hesla, een aangepaste Tesla die op waterstof (H) rijdt, was vrijdagmiddag de absolute trekker op een bedrijvenbijeenkomst bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. 

Sinds vorige maand bekend werd dat Stefan Holthausen uit Hoogezand erin was geslaagd de actieradius van een Tesla te verdubbelen door er een waterstofel in te plaatsen, gaat de Hesla als een lopend vuurtje de wereld over. De auto werd al ruim 50 miljoen keer genoemd op Twitter.

Elon Musk, de grote baas van Tesla, heeft zelf nog niet gereageerd, vertelde Stefan Holthausen de Leeuwarder Courant op de netwerkdag van het LF2018-project ‘Elfwegentocht’. 

,,Maar als hij het ooit doet, zal ik hem vertellen dat hij het zelf maar in eens zijn fabriek moet gaan doen. Pas dan wordt het goedkoper om op waterstof te rijden.’'

TU Delft racet al 10 jaar op waterstof

De Hesla, de eerste Tesla die op waterstof rijdt van de Stefan Holthausen, vangt wereldwijd veel aandacht momenteel, maar het concept is natuurlijk niet nieuw. Studenten van de TU Delft racen bijvoorbeeld al 10 jaar wagen die stroom opwekt via een waterstofcel.

,,We zijn in principe net zo snel als benzine-auto’s. Onlangs werden we in Assen derde,” vertelt Karst Bakker van het H2-raceteam van TU Delft. De jonge ingenieur verwacht een grote toekomst voor waterstof als energiebron in de vervoerssector. ,,Je komt er veel verder mee dan op elektriciteit. En je hebt tank in 3 minuten vol.”

Gebruikers van de app klikken hier voor de video's .

Nieuws

menu