Video: Andries Bonnema uit Jelsum filmt schade op Saba: 'twee huisjes zijn total loss'

Een dag na de verwoestende orkaan Irma maakt Andries Bonnema uit Jelsum de schade op. Twee van zijn huurhuisjes op Saba zijn compleet verwoest.

Bonnema vertelde woensdag in deze krant over de stress en angst die hij voelde in afwachting van de orkaan uit de zwaarste categorie. Hij timmerde zijn luiken dicht om de schade die de storm zou aanrichten zo veel mogelijk te beperken.

In vergelijking met Sint-Maarten valt de schade op Saba en St.Eustasius mee. ,,Saba zat 40 kilometer van het oog van de orkaan af en heeft het relatief goed doorstaan”, vertelt Bonnema. ,,Voor zover ik weet zijn er geen slachtoffers gevallen.”

Verwoest

Het huis van Bonnema en zijn vriendin Eva de Vries kwam ongeschonden uit de storm maar dat geldt niet voor de houten huisjes die zij op het eiland verhuren. ,,Van de zeven huurhuisjes zijn er twee total loss”, zegt hij. ,,De ene is tot aan de grond toe verwoest en de andere staat los van de fundering.”

Verder zijn er meerdere deuren en tuinhekjes weggewaaid. Ook het hokje van de zwembadpomp staat niet meer op zijn plek.

Schade

De oud-Jelsumer vertelt dat de hel rond de klok van zes uur in de ochtend losbarstte. ,,De wind kwam recht op ons huis te staan. Een uur later zijn we naar de schuilkelder gegaan. Daar hebben Eva en ik anderhalf uur lang om de beurt de deur vastgehouden, omdat we bang waren dat die er uit zou worden getrokken. Om tien uur zijn we naar buiten gegaan en zagen we de enorme schade.”

Bonnema vreest het ergste voor buureiland Sint Maarten. ,,We horen vreselijke berichten. Het vliegveld en de haven zijn verwoest en dus zijn er voorlopig ook geen reguliere verbindingen mogelijk tussen Saba en St.Eustatius. Eva en ik hebben ook op Sint Maarten gewoond. We zitten enorm over de situatie in.”

José

Een tweede orkaan scheert de komende dagen waarschijnlijk langs Saba en de andere Bovenwindse Eilanden.

José wordt naar verwachting een orkaan van de vierde categorie. ,,We gaan nu snel opruimen”, zegt Bonnema. ,,José zou redelijk ten noorden van ons langs moeten gaan. Maar dat was de verwachting van orkaan Irma ook. We hebben ondertussen veel hartverwarmende reacties uit Nederland en de rest van der wereld ontvangen. Dat doet ons goed.”

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Nieuws

Meest gelezen