Verzekerden en apothekers verliezen geschil tegen thuisbezorgen hulpmiddelen

FOTO ANP

Zilveren Kruis en De Friesland mogen verzekerden vanaf 1 januari 2021 een bijdrage in rekening brengen als zij hun hulpmiddelen bij de apotheek blijven kopen. Dat heeft de voorzieningenrechter woensdagmiddag bepaald.

De zorgverzekeraars verplichten de verzekerden hun hulpmiddelen als voedingspreparaten, verband en diabetes-, stoma- en incontinentiemateriaal voortaan online of telefonisch te bestellen en thuis te laten bezorgen. Zes verzekerden, 27 apothekers en de belangenverenging KNMP hadden hiertegen op 17 december een kort geding aangespannen.

Oudere verzekerden wezen onder meer op het belang van de vertrouwensband met hun vaste apotheker. De bezwaren die bij het kort geding zijn ingebracht wegen volgens de rechtbank Noord-Nederland niet op tegen de aanzienlijke bezuiniging van 26 miljoen euro, die de verzekeraars met de maatregel kunnen realiseren.

De voorzieningenrechter benadrukt mogelijk negatieve gevolgen voor de eisers niet te hebben beoordeeld. Of het nieuwe beleid van Zilveren Kruis in strijd is met wet- en regelgeving, was volgens de rechter geen onderdeel van het kort geding.

Lees ook | Apothekers en verzekerden dagen De Friesland om thuisbezorgen hulpmiddelen

Nieuws

menu