Verwarmende foodtrend: raclettebowl

Raclette. FOTO SHUTTERSTOCK

Na de smoothiebowl, açaibowl, buddahbowl en poké bowl is er een nieuwe ‘kom’ die aan terrein wint. Waar zijn voorgangers zorgen voor Instagramwaardige foto’s en favoriet zijn bij liefhebbers van gezonde maaltjes, moet deze variant het niet zozeer van looks of voedingsstoffen hebben. Wél van het verwarmende, troostende effect. De raclettebowl serveer je het liefst op koude, donkere dagen. Vooral voor kaasliefhebbers is dit comfortfood op z’n best.

Zwitserse oorsprong

Raclette bestaat uit gesmolten kaas geserveerd met bijgerechten als aardappels, vleeswaren, tafelzuur en groenten. Het is, net als kaasfondue, een van de nationale gerechten van Zwitserland. Het woord raclette komt van het Franse racler, dat schaven of schrapen betekent. Traditioneel wordt voor raclette namelijk een groot stuk kaas verwarmd, waarna de zachte substantie van de korst kan worden geschraapt.

Parijse trend

Raclette is niet alleen een favoriete maaltijd onder wintersporters in de Zwitserse bergen, ook Parijzenaren blijken er dol op. Zij gaan in het najaar en de winter graag aan tafel bij een van de vele racletterestaurants die de Franse hoofdstad telt. Hier is de komvariant van het Zwitserse gerecht dan ook ontstaan.

Ingrediënten

Klassiek bij raclette – en dus ook in een raclettebowl – zijn in de schil gekookte of gepofte aardappelen, vleeswaren als ham en spek, gebakken of gekonfijte uitjes, augurken en brood. Maar eigenlijk geldt voor de bowlvariant dat alles mag. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld wat gezonder (en indien gewenst vegetarisch) maken door je kom te vullen met rauwe of bereide groenten als paprika, broccoli, courgette, bloemkool of tomaatjes. Gebakken paddenstoelen passen ook goed. Is gezond geen vereiste? Vervang de aardappel dan eens door knapperig gebakken friet. Ook lekker: een topping van fijngehakte verse kruiden.

Zo maak je een raclettebowl

Zelf eens proberen, zo’n raclettebowl? Voor 4 personen smelt je ongeveer 750 gram kaas in de pannetjes van een gourmetstel, een pan op het fornuis of de magnetron. Koop je speciale raclettekaas kopen, dan weet je zeker dat je kaas goed smelt en niet te veel draden trekt. Maar je kunt ook je persoonlijke favoriet gebruiken. Terwijl je de kaas langzaam verwarmd, vul je de kommen alvast met wat je maar lekker vindt, of laat je je tafelgenoten dat zelf doen. Bedenk de ingrediënten in de bowls met de gesmolten kaas, strooi er kruiden naar wens over en serveer met een glas witte wijn.

Raclette-oorlog

Grappig weetje om te delen terwijl je van je raclettebowl geniet: in Zwitserland woedde jarenlang een ‘raclette-oorlog’. Volgens een besluit van de federale landbouwautoriteiten mocht alleen raclettekaas uit het kanton Wallis de vermelding appellation d’origine contrôlée (gecontroleerde herkomst) dragen. In 2007 besloot de rechter echter dat het woord raclette niet slaat op de kaas die ervoor gebruikt wordt, maar op het gerecht zelf. Sindsdien mogen ook producenten buiten Wallis de term raclettekaas weer vrij gebruiken.

Nieuws

menu