Vervolging oud-politicus voor verduistering

Nadat oud-statenlid Pieter Buisman eerder al voor de bestuursrechter verscheen, wacht hem nu ook een strafzaak.

Het openbaar ministerie verdenkt hem van wederrechtelijke toeëigening van 17.794 euro, zo is woensdag bekendgemaakt. De verduistering zou hebben plaatsgevonden in het voorjaar van 2014. Buisman was kort daarvoor uit de provinciale PVV-fractie gestapt, om als nieuwe eenmansfractie door te gaan.

Hij richtte vervolgens de Stichting Ondersteuning Statenfractie Buisman op. Die kreeg destijds van de provincie geld om zijn fractie te faciliteren. De stichting sluisde het door naar Buisman. Oud-commissaris John Jorritsma heeft najaar 2015 aangifte gedaan van verduistering.

Verweer

Buismans verweer is steeds geweest dat zijn stichting voorjaar 2014 te laat is uitbetaald. Daardoor moest hij een noodgreep plegen door zelf ,,de fractieondersteuning ter hand te nemen’’. Hij sprak van een ,,force majeur situatie die door de provincie zelf is veroorzaakt’’.

De zitting is op 14 februari in Leeuwarden. Vorige maand ontmoetten Buisman en de provincie elkaar al voor de bestuursrechter in Groningen. Inzet daarvan was dat de provincie 17.750 euro terugvordert. Buisman was woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Nieuws

menu