'Vervolgen Jitse Akse is niet zinvol'

FOTO RUBEN MEIJERINK

Jitse Akse vervolgen wegens het doden van IS-strijders dient geen Nederlands belang. Zijn handelen is ,,vergelijkbaar met Nederlanders die in de oorlog schieten op Duitse soldaten''.

Dat zegt André Nollkaemper, hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Universiteit van Amsterdam en onafhankelijk adviseur van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Hij acht het ,,niet opportuun'' om Akse te vervolgen voor het vechten tegen en eventueel doden van strijders van de terreurgroep Islamitische Staat.

Nollkaemper zei dat dinsdag in het radioprogramma Juridische Zaken op BNR Nieuwsradio, dat een ‘proefproces' over de kwestie voerde. Akse hangt vervolging wegens moord boven het hoofd, vanwege zijn deelname aan de gewapende strijd tegen IS. Hij vocht een groot deel van 2015 aan de zijde van de Koerdische militie YPG en doodde daarbij meerdere IS'ers, zegt hij zelf. Het Openbaar Ministerie voert een onderzoek uit.

Het lijkt Nollkaemper onwaarschijnlijk dat het OM besluit om Akse voor de rechter te dagen, tenzij Akse aantoonbaar oorlogsmisdrijven heeft gepleegd. ,,Hier vecht iemand aan dezelfde kant als Nederland. Het is vergelijkbaar met Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog op Duitse soldaten schieten.''

Nieuws

menu