Vervanger van kleinste schip onderzoeksvloot wordt gebouwd in Lauwersoog

Impressie van RV Adriaen Coenen. Illustratie: C-Job

Schepenbouwer Next Generation Shipyards in Lauwersoog mag de vervanger van onderzoeksschip RV Stern van National Marine Facilities (NMF), onderdeel van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gaan bouwen.

Eerder dit jaar is begonnen met de bouw van de Research Vessel Wim Wolff, die vervangt de RV Navicula. Ook het oceaangaande schip RV Pelagia wordt nog vervangen.

De RV Stern is het kleinste schip van de onderzoeksvloot. Naar verwachting is de vervanger, de RV Adriaen Coenen (vernoemd naar de 16e eeuwse Scheveningse vishandelaar, veiligmeester van zeevis en daarnaast amateur ichtyoloog), in het voorjaar van 2022 klaar.

Geschikt voor ondiepe wateren

Het kleine schip zal met een maximale diepgang van 1 meter ook geschikt zijn om in ondiepe wateren te varen of zelfs droog te vallen, bovendien wordt het uitgerust voor bijvoorbeeld dagtochten voor het flexibel en snel verzamelen van onderzoeksmateriaal. Dit materiaal kan vervolgens op de faciliteiten van het nabije instituut verder worden verwerkt.

Er kunnen 12 wetenschappers, assistenten, studenten en andere passagiers werken op het schip, daarnaast komt er plaats voor twee bemanningsleden. Voor onderzoeksactiviteiten zal het schip worden voorzien van hijswerktuigen, een ruim werkdek - met ruimte voor 2 rubberboten of een 10ft container-, natte en droge laboratoria, ICT-infrastructuur en communicatiemiddelen.

Er wordt bij de energieopwekking zo min mogelijk CO2 uitgestoten en het energieverbruik wordt beperkt.

Nieuws

menu