Vervallen 'Rode Valckeniershuis' in Franeker is verkocht

Het Valckeniershuis, een monumentaal pand in Franeker, is ‘gered’. Stichting DBF heeft het pand gekocht en wil het restaureren.

Het herenhuis heeft met zijn rode muur en sierlijk gebeeldhouwde figuren aan de voorkant een bijzondere uitstraling. Het staat sinds 2011 leeg.

Te vervallen voor de verkoop

Stichting DBF begon in 2016 met het zoeken naar een nieuwe invulling voor het pand, maar zonder succes. In samenspraak met de buren van het pand, de eigenaren van museum het Coopmanshûs, is besloten dat de stichting het pand dan zelf maar moest kopen, om het te behouden voor de toekomst. „Gezien de enorme restauratieopgave wilde geen enkele partij het pand kopen”, stelt Antje Hijma van stichting DBF.

Eeuwenoud Rijksmonument

Het herenhuis aan de Voorstraat werd in 1662 gebouwd voor de toenmalige dominee Valckenier. Bovenop de geveltop siert een valk, omdat die deel uitmaakte van het familiewapen.

Woningen en winkelruimte

De stichting is voornemens om drie tot vier woningen en een kantoor- of winkelfunctie in het herenhuis te passen. Hiervoor is eerst een flinke renovatie nodig: in de staat waarin het pand nu verkeert is het niet geschikt voor exploïtatie. „Als je ervoor staat valt het nog wel mee, maar van binnen is het echt een bouwval”, aldus Hijma.

Deze renovatie kan niet voldoende gedekt worden met toekomstige huurinkomsten, dus wordt er gezocht naar fondsen en subsidieverstrekkers. De restauratie van het casco gaat naar verwachting 250.000 euro kosten, dan moet het nog ‘woonklaar’ worden gemaakt.

Nieuws

menu