Vertraging komst nieuwe brandweervoertuigen

De levering van 28 nieuwe ‘PM-voertuigen’ - voor het vervoer van personeel en materieel - voor de Friese brandweer is vertraagd.

De productie van de al bestelde Mercedessen (type Sprinter) ligt momenteel stil, meldt Veiligheidsregio Fryslân, de organisatie waar de brandweer onder valt.

Hoe lang dit ongemak precies duurt, is nog onbekend. In de loop van volgend jaar wordt de productie pas weer hervat, verwacht de veiligheidsregio.

Dekkingsplan

De 28 voertuigen zijn bedoeld voor 28 verschillende brandweerposten. De aanschaf van de nieuwe wagens is een gevolg van een reorganisatie bij de brandweer en het nieuwe zogeheten dekkingsplan. Hierin staat dat een groot deel van het Friese brandweermaterieel wordt herverdeeld en dat alle posten een eigen Sprinter moeten hebben.

Brandweermensen gebruiken de PM-wagens als ondersteuning bij de tankautospuit. Dat is de ‘gewone’ brandweerwagen. De Sprinters zijn bedoeld voor (extra) materieel en als vervoermiddel.

Ombouwen

Na de levering moeten de Mercedessen nog worden omgebouwd. Als gevolg van de vertraging blijven sommige brandweerploegen andere wagens, zoals de tankautospuit, gebruiken als vervoermiddel naar bijvoorbeeld oefeningen en overleggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland