Versperde wegen en losse dakplaten: deze schade richtte storm Ciara aan in Friesland

De storm Ciara van vorig weekend nodigde uit om in de harde wind even uit te waaien aan zee, zoals hier bij Makkum. Foto: Catrinus van der Veen

De storm Ciara heeft zondag in het hele land voor schade en hinder gezorgd. De meldkamer Noord-Nederland kreeg honderden meldingen te verwerken. De ANWB waarschuwt voor maandag nog voor een zware ochtendspits.

De piek lag volgens Rutger de Groot van de Veiligheidsregio Fryslân in het Noorden tussen 17.00 uur en 19.00 uur. In Friesland moesten de hulpdiensten ruim zeventig keer uitrukken, in de meeste gevallen voor omgevallen bomen, delen van daken die losraakten of bouwhekken en reclameborden die op de weg belandden.

In de K.R. Poststraat in Heerenveen raakten dak- en isolatieplaten van een wooncomplex los. Een aantal automobilisten kwam daarbij met de schrik vrij. De bovenste verdieping van het gebouw werd deels ontruimd en de bewoners werden in een hotel ondergebracht.

VIDEO | Dakplaten vallen midden op de weg in Heerenveen: automobilisten komen met de schrik vrij

De straat blijft in elk geval tot het begin van maandagochtend afgesloten omdat het gevaar van vallend plaatmateriaal nog niet is geweken.

Ook drie straten in Leeuwarden bleven in de nacht van zondag op maandag dicht. In de Lange Marktstraat waaiden platen van omliggende kantoren los. De Douwe Kalmaleane werd gestremd door een boom over de weg. Omdat ook andere bomen dreigden te vallen, werd er niet meteen wat aan gedaan. De Gealanden werd eveneens afgesloten.

Bij een appartementencomplex in aanbouw in Harlingen kwamen meerdere steigerplanken naar beneden.

Boom blokeert toegang ambulancepost Dokkum

De in- en uitgang van de ambulancepost van Dokkum werd enige tijd geblokkeerd door een omgevallen boom. De brandweer zaagde de stam in stukken en maakte de weg weer vrij.

De brandweer laat de omgewaaide bomen langs de weg liggen, ze worden door de gemeenten opgeruimd. ,,Veel meldingen van omgevallen bomen komen daarom bij de gemeente binnen en niet bij ons’’, zegt De Groot.

Hij had zondagavond niet het beeld dat sommige delen van de provincie veel zwaarder door de storm getroffen zijn dan andere. ,,Rond 19.00 uur hadden we even dertien meldingen tegelijk en die kwamen verspreid uit de provincie.’’

Containerschepen negeren Kustwacht-advies

Veel afvaarten van de veerdiensten vervielen. Tussen Harlingen en de Waddeneilanden voer maar één keer een veer heen en weer in de vroege ochtend. Maandag vaart de snelboot naar Terschelling ook nog niet. Tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog geldt eveneens een aangepaste dienstregeling.

Door de kans op golven van hoger dan 5 meter, werden grote schepen boven de Waddeneilanden door de Kustwacht gemaand de diepere noordelijke route boven de Waddeneilanden te kiezen. De waarschuwing geeft de Kustwacht sinds het ongeluk met de MSC Zoe.

Lees ook | Waarom kozen containerschepen toch de route boven de Waddeneilanden?

Niet alle containerschepen gaven er gehoor aan, met het risico op bodembotsingen. Het advies is niet dwingend, maar mocht het misgaan, dan hebben de schippers wel iets uit te leggen.

Schiphol schrapt 240 vluchten

Ook elders in het land hield de storm huis. In Rotterdam werden veertig woningen ontruimd, nadat een stuk dak van een aantal huizen was losgewaaid. Tramverkeer en overig verkeer werd stilgelegd.

Lees ook | Ondanks de storm werd er op Ameland toch gevoetbald

Ook werden 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Opvallend was dat veel vluchten van en naar Groot-Brittannië werden geschrapt. ,,Daar heeft de storm ook veel impact op het vliegverkeer’’, zei een woordvoerder van de luchthaven. Verder betrof het vooral Europese vluchten.

Zware ochtendspits voorspeld

De ANWB waarschuwt voor maandag voor een zware ochtendspits, vanwege de harde windstoten tot 100 kilometer per uur. ,,Het is vooral heel verraderlijk’’, zegt een woordvoerder.

Ook het treinverkeer zal maandag nog hinder ondervinden van de storm. Die hield lang aan, zodat mogelijk niet alle schade voor de ochtend kan worden hersteld, meldde de NS.

Lees hier het liveblog van de storm terug.

Nieuws

Meest gelezen