Versoepeling in ouderenzorg: 'nog geen feeststemming'

Hoewel het aantal besmettingen in verzorgings- en verpleeghuizen afneemt en het Outbreak Management Team de bezoekregels verder wil versoepelen, heerst er nog geen feeststemming.

Het OMT adviseert ouderen die gevaccineerd zijn voortaan niet één, maar twee bezoekers te ontvangen.

Het OMT adviseert ouderen die gevaccineerd zijn voortaan niet één, maar twee bezoekers te ontvangen. ANP

De GGD laat weten dat van de 14.000 medewerkers in de langdurige ouderzorg inmiddels bijna 10.000 personen zijn gevaccineerd (zo’n 6850 twee keer en 2900 één keer). Hetzelfde geldt voor veel bewoners van zorgcentra. De meeste locaties van bijvoorbeeld de KwadrantGroep - 25 in totaal - hebben inmiddels twee vaccinatierondes achter de rug, laat woordvoerder Natasja Visser weten. ,,Maar we zijn nog niet in feeststemming. Daar zijn we juist bang voor, dat we dan de teugels te veel laten vieren. Voorzichtigheid blijft nog steeds geboden.’’

In het uitgelekte kabinetsadvies van het OMT worden verschillende versoepelingen bepleit. Het maakt onder meer twee bezoekers per gevaccineerde bewoner mogelijk. En zijn bewoners in contact geweest met een positief op corona getest persoon, dan moeten ze voortaan niet tien maar vijf dagen in quarantaine.

Effect

Dat de vaccinaties effect sorteren, betekent voor de zorgkoepels nog niet dat de hygiëneregels, de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht kunnen vervallen. ,,We werken op dezelfde manier als voordat de bewoners gevaccineerd waren’’, benadrukt Visser.

Dat geldt ook voor zorggroep Noorderbreedte waar vrijdag de laatste vaccinaties – tweede ronde - aan de meeste bewoners op de zestien locaties zijn gegeven, aldus woordvoerster Lotte Stienstra. ,,Dit omdat het vaccin niet 100 procent beschermt, niet alle bewoners en medewerkers gevaccineerd zijn en het effect van het vaccin ook verder duidelijk moet worden. Mogelijk kunnen ook deze maatregelen versoepeld worden als 70 procent van de Nederlanders is ingeënt.’’

Wel is Noorderbreedte volgens Stienstra blij met de nieuwe OMT-adviezen. ,,Daarmee zou het leven van onze bewoners weer een stukje aangenamer kunnen worden.’’ Noorderbreedte hoopt ook weer meer ruimte te kunnen creëren voor groepsactiviteiten zoals bingo of samen koffiedrinken. Bij de Kwadrant Groep gebeurt dat al voor vaste groepen van maximaal 10 bewoners. Zo wordt het langzamerhand weer wat gezelliger in de zorgcentra. Ook daar openden de kapsalons onlangs weer hun deuren.

Familiebezoek

Zowel de Kwadrant Groep als Noorderbreedte wil binnenkort ook weer mogelijk maken dat bewoners uit het zorgcentrum op familiebezoek kunnen. Eerder had het Regionaal Orgaan Niet Acute Zorg - waar de zorgcentra in samenwerken - bepaald dat dergelijke bezoeken niet meer konden vanwege de opmars van de Engelse coronavariant.

Zorggroep Patyna telt vijf verpleeghuizen waar de bewoners al door de instelling zijn gevaccineerd en nog eens zeventien verzorgingshuizen waar de vaccinaties door huisartsen net zijn begonnen. Woordvoerster Esther Larooi laat weten dat deze zorggroep zich voorbereidt op verdergaande versoepelingen. Wel blijven strengere regels van kracht voor zorgcentra die getroffen zijn door uitbraken zoals onlangs Bloemkamp in Bolsward en Saxenoord in Franeker. In Franeker bleken de afgelopen week zeker zes bewoners en vier medewerkers besmet, in Bloemkamp zeker zestien bewoners en zeventien medewerkers.

Berber Bijma van de Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) is ingenomen met het OMT-advies, maar ze blijft ook kritisch. ,,De fraach is allinnich oft bestjoerders fan de soarchsintra dat oernimme. We hawwe de ôfrûne tiid sjoen dat bestjoerders van guon soarchsintra yn dizze provinsje folle stranger wienen as it OMT.’’

Na haar optreden in het televisieprogramma Op 1 eerder deze week kreeg ze veel reacties binnen. ,,Alderferskuorendst’’, aldus Bijma. ,,Ik hearde wer oer tal fan skrinende gefallen. Der is noch in protte dat net doocht yn dit lân.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Instagram