Verrukte vogelaars naar Vlieland voor zeldzame vale lijster

Spotters op de Vlielander dijk voor de vale lijst. FOTO MARC PLOMP

Spotters op de Vlielander dijk voor de vale lijst. FOTO MARC PLOMP

Een fladderende dwaalgast uit Noordoost-Siberië brengt dit weekeinde tientallen verrukte vogelaars naar de Waddendijk op Vlieland.

In een achtertuin van de Dorpsstraat ontdekte een vogelaar tijdens een excursie vrijdag een vale lijster, een vogel die zich slechts hoogstzelden in Nederland laat zien.

De waarneming verspreidde zich onder liefhebbers als een lopend vuurtje. Zaterdag meldden zich tientallen vogelspotters in de buurt van de desbetreffende tuin, om de vale lijster op foto vast te leggen.

En velen van hen werden beloond, want de vogel liet zich volop zien, vertelt Marc Plomp uit De Cocksdorp (Texel). Met een groep eilandgenoten charterde hij zaterdagochtend speciaal voor deze waarneming een boot naar Vlieland.

Plomp, eigenaar van het Vogelinformatiecentrum op Texel, vertelt dat dit pas de achtste keer is dat de vale lijster in Nederland wordt waargenomen. ,,De laatste was in 1988, op Texel. Daar was ik ook bij, maar het plaatje in mijn geheugen was alweer zo vergrijsd dat ik hem graag weer wilde zien.’’