Veroordeling voormalig PVV-Statenlid Pieter Buisman blijft in stand bij Hoge Raad

Voormalig PVV-Statenlid Pieter Buisman is definitief veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor het achteroverdrukken van bijna 18.000 euro provinciegeld. De Hoge Raad verwerpt zijn cassatieberoep.

Buisman splitste zich begin 2014 af van de PVV-Statenfractie, na de ‘minder Marrokanen’-uitspraak van Geert Wilders. Hij richtte zijn eigen fractie op.

In de periode daarna boekte hij meerdere malen fractiegeld over naar zijn privérekening. Het ging om geld dat bedoeld was om een fractiemedewerker mee te betalen. Buisman stak dat in eigen zak.

Na aangifte van toenmalig commissaris van de Koning John Jorritsma werd Buisman strafrechtelijk vervolgd. In hoger beroep kreeg hij in maart vorig jaar 120 uur werkstraf, plus een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Afgemeld wegens ziekte

Buisman was niet bij dat hoger beroep aanwezig; hij had zich afgemeld wegens ziekte. Het gerechtshof had de zaak toch behandeld omdat al twee keer eerder uitstel was verleend wegens ziekte. Het hoger beroep had vooral daardoor inmiddels twee jaar vertraging opgelopen.

Het ex-Statenlid voerde nu aan dat hij toch bij dat hoger beroep aanwezig had willen zijn. Hij vond dat het gerechtshof opnieuw uitstel had moeten verlenen. De Hoge Raad gaat daar niet in mee.

De nieuwe uitspraak is onherroepelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland