Verloren oorlogszoon weer even terug in Engwierum: ‘Ik heb de oorlog overleefd, maar daar heb ik zelf eigenlijk niets voor gedaan. Wie moet ik bedanken?' | video

De verloren oorlogszoon van de familie Bakker uit Engwierum is weer even terug

Veel weet Harry Davids er niet meer van, maar de eerste jaren van zijn leven brengt hij door bij de familie Bakker in Engwierum. Nu is hij weer even terug in Friesland.

„Het is goed om weer terug te zijn”, zegt de nu 79-jarige Davids. Hij wordt in 1942 geboren in Amsterdam. „Dit helpt mij om herinneringen te reconstrueren die ik nooit heb gehad.”

 

Onderduikadres

De Duitse bezetter voert alle joden af naar concentratiekampen en daarom maken de ouders van Harry Davids een keuze die geen enkele ouder ooit wil maken. Ze geven hun zoon mee aan onbekenden die een onderduikadres regelen.

Via het verzet belandt Davids bij de familie Bakker in Engwierum. De familie Bakker verzorgt hem liefdevol alsof hij hun eigen kind is.

Afscheid na de oorlog

Het afscheid na de oorlog valt hen dan ook zwaar, zeker omdat het jochie in Zuid-Afrika gaat wonen. Thomas Sijtsma kent het verhaal van de oorlogszoon van zijn overgrootouders en besluit op zoek te gaan naar Harry Davids.

Hij vindt hem in Los Angeles in de VS. Over zijn speurtocht heeft hij een boek geschreven .

Nieuws

menu