Verkiezingsposters van CDA zijn in meerdere Friese gemeenten overgeplakt door FvD-posters

In Wijnjewoude werden bijna alle verkiezingsposters beklad, behalve die van Forum voor Democratie. FOTO: LC

Verkiezingsposters en -spandoeken van het CDA werden de afgelopen dagen veelvuldig gemolesteerd. De vernielingen lijken specifiek op de christendemocraten gericht, zegt campagneleider Hildebrand Bijleveld.

Afgelopen week werden op meerdere plekken in Friesland verkiezingsposters en -spandoeken van het CDA vernield. Posters werden overgeplakt of bekrast en spandoeken beklad en kapotgesneden. Bijleveld spreekt van een ‘nare mentaliteit’ en een ‘ongelooflijke ondermijning van het vrije woord’.

Forum voor Democratie

Volgens de campagneleider lijkt vooral Forum voor Democratie (FVD) het op de christendemocraten te hebben gemunt. In de gemeenten Opsterland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke werden FVD-posters over CDA exemplaren geplakt of vernield. Soms moesten ook andere partijen het ontgelden zoals in Wijnjewoude.

Bijleveld baalt niet alleen van het financiële verlies hij vindt het ook een nare manier van campagnevoeren. Naast deze vernielingen werden ook spandoeken van het CDA afgesneden en beklad. „In hetzelfde gebied staan nu wel ineens FVD banieren”, zegt Bijleveld. Niet alleen in Friesland lijkt FVD zich te richten op de CDA achterban. Volgens het Reformatorisch Dagblad vloog dinsdagmiddag een vliegtuig met spandoek van Forum voor Democratie over de Biblebelt met de tekst: „Als christen klaar ermee? Stem FVD”.

Op meerder plekken Friesland werden begin maart ook al verkiezingsposters beklad. Vooral FVD en VVD moesten het in Drachten en Leeuwarden ontgelden.

Nieuws

menu