Vereniging Eigen Huis vreest geluidsoverlast warmtepompen

ANP

Het plan dat deze week werd gelanceerd om de klassieke cv-ketel per 2021 in de ban te doen, heeft veel stof doen opwaaien. Vereniging Eigen Huis vreest dat de massale komst van hybride warmtepompen leidt tot grootschalige geluidsoverlast in de straten.

Belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH) is kritisch over het manifest waarin energiebedrijven en milieuorganisaties stellen dat de cv-ketel vanaf 2021 alleen nog maar door een duurzaam alternatief mag worden vervangen. De organisatie, die bijna 750.000 huizenbezitters vertegenwoordigt, vraagt zich af of de plannen uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Met name de gepromote hybride warmtepomp moet het ontgelden. Zo’n cv-systeem kost momenteel al snel 5000 tot 7000 euro, veel meer dan een gasgestookte ketel.

Monumentaal pand

,,De technologie van de warmtepompen is volop in ontwikkeling en de prijs is hoog’’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van VEH. ,,Bovendien werkt de warmtepomp enkel in goed geïsoleerde huizen.’’ Wie in een oud of monumentaal pand woont, moet zijn woning eerst uitgebreid isoleren. ,,Dan hebben we het over nieuw glas, radiatoren. Dat kost al gauw tienduizenden euro’s.’’

 

De massale aanleg van warmtepompen leidt bovendien tot een ‘kakofonie van geluid’ in Nederlandse straten, vreest Eigen Huis, dat na het bekendworden van de plannen werd platgebeld door bezorgde leden. Bij een warmtepomp hoort namelijk ook een installatie met ventilator op het dak. ,,Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als hele straten zo’n pomp hebben. Dat leidt tot een permanent gebrom in woonwijken.’’

Forse investering

Daar komt bij dat de snelheid van de energietransitie ongewis is, zegt André de la Porte. Wat als de gemeente besluit om je woonwijk gasloos te maken? ,,Dan heb je al dat geld voor niets uitgegeven en een forse investering gedaan.” Hij beklemtoont dat de aanleg van een (hybride) warmtepomp nauw luistert. Anders is de besparing beduidend minder. ,,De installatiebranche heeft nu al een fors tekort aan personeel en dan moet deze operatie nog volgen.’’

 

Richard de Waal, directeur van warmtepompenfabrikant LG Air Solutions, vindt dat er te negatief wordt gedaan over warmtepompen. ,,De techniek is de afgelopen tijd enorm verbeterd: de geluidsniveaus liggen een stuk lager en de temperatuur die warmtepompen kunnen bereiken flink hoger.”

Opleiding

Hij is het ermee eens dat de installatiebranche nog een flinke slag moet maken. ,,De meeste installateurs zijn gewend aan gewone cv-ketels. Die doen ze al vijftig jaar. Het is belangrijk dat ze goed worden opgeleid. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt.” De Waal verwacht dat de technologie over drie jaar nog een stuk verder is. ,,Er worden grote stappen gemaakt.”

 

Milieu Centraal wuift het argument van Eigen Huis weg dat de investering in een warmtepomp waardeloos wordt als de gemeente je woonwijk van het gas haalt. ,,Zo snel gaat dat niet, daar gaat veel tijd overheen.” Toch is het raadzaam om voor de aanschaf van een warmtepomp eerst bij de gemeente te informeren naar plannen om wijken en straten gasloos te maken.