Verdwijnt 50Plus uit raad Leeuwarden na vertrek Van Mourik?

50Plus-raadslid Martin van Mourik. FOTO NIELS WESTRA

De kans bestaat dat de partij 50Plus haar zetel in de gemeenteraad van Leeuwarder verliest. De zetel komt vrij omdat raadslid Martin van Mourik vertrekt.

Martin van Mourik van 50Plus kondigde einde augustus zijn vertrek aan. Hij verhuist naar Franeker en kan daardoor geen raadslid meer blijven in Leeuwarden. Zijn opvolging binnen de eenmansfractie van 50Plus is nog niet rond, maar wel pikant. 

De eerstvolgende op de lijst van 50Plus is namelijk Irene van Breemen-Schneider die vlak na de verkiezingen de partij de rug toekeerde. ,,Je hebt soms botsing van karakters’, zegt Martin Van Mourik daarover. ,,Ik heb toen het besluit genomen dat we niet samen door konden gaan.” Van Breemen-Schneider vertrok, maar bleef de eerste opvolger van Van Mourik. 

Irene van Breemen-Schneider zelf wil niet reageren. Maar haar partner wel. ,,Ze heeft het in beraad”, reageert hij telefonisch op de vraag of ze de vrijgekomen zetel van Van Mourik wil innemen. Er is wel een probleem. ,,Ze wil eigenlijk geen contact meer met 50Plus. De partij is na de verkiezingen veranderd in negatieve zin. Daar heeft Van Mourik ook mee te maken.” 

Of Van Breemen-Schneider overweegt om op persoonlijke titel de zetel in te nemen - waarmee 50Plus haar zetel zou verliezen - wil haar partner niet zeggen. ,,Ze heeft het in beraad. Het komt wel goed. Ze komt in de loop van oktober met een besluit.” 

De nummers 3 en 4 op de lijst van 50Plus zijn niet actief (meer) bij de raadsfractie van 50Plus. De nummer vijf, Freek van Leeuwen, wel. Hij vertegenwoordigt de partij regelmatig als fractie-assistent.

Van Mourik is niet het enige raadslid dat deze herfst vertrekt. Linda Slagter van de PvdA gaat ook weg. Slagter zat sinds de verkiezingen van november 2017 in de gemeenteraad voor de PvdA. De combinatie met haar baan bij het CNV en opgroeiende kinderen bleek niet te combineren met het raadswerk. Waar Slagter verwachtte wekelijks zo’n acht tot tien uur kwijt te zijn aan het werk, bleek het in de praktijk meer te zijn, aldus Slagter. Begin deze week maakte Slagter haar vertrek bekend bij de partij, die meteen een opvolger presenteerde: Lydia van Santen uit Wergea.

Het is de derde wisseling in de fractie van de PvdA sinds de verkiezingen. Eerst verruilde Hein de Haan het raadslidmaatschap voor de functie van wethouder als opvolger van Henk Deinum. Hij werd opgevolgd door Anneke Adema. Na het overlijden van fractievoorzitter Andries Ekhart dit voorjaar, kwam Bauke Aalbers in de raad.

Nieuws

menu