Verdubbeling coronabesmettingen in Friesland zet voort

Het coronavirus. FOTO PIXABAY

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is afgelopen week andermaal verdubbeld in Friesland. De voorbije zeven dagen testten 209 inwoners van Friesland positief, terwijl het aantal afgenomen testen licht is gedaald.

Dat blijkt uit data van het RIVM. Een week geleden testten nog 93 Friezen positief, dat was toen 2,5 keer zoveel als de voorgaande week. GGD Fryslân noemt de toename ,,verontrustend”, maar adviseert nog geen beperkende maatregelen.

Sinds een week zijn er voor het eerst weer bewoners van een zorginstelling positief bevonden, meldt GGD Fryslân.

De meeste besmettingen worden verhoudingsgewijs vastgesteld in de gemeenten Leeuwarden en De Fryske Marren. Daarnaast testten er in Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Waadhoeke volgens de Friese verhoudingen bovengemiddeld veel mensen positief.

Ooststellingwerf

Een opvallende witte vlek op de landkaart van Nederland is Ooststellingwerf. Buiten de Friese waddeneilanden is het met Nederweert de enige gemeente in Nederland waar de laatste drie dagen niemand positief bevonden is op het coronavirus. De laatste vastgestelde besmetting in Ooststellingwerf dateert van 17 september. In totaal zijn in de gemeente sinds de uitbraak van de pandemie 11 patiënten te vinden met een aangetoonde coronabesmetting, drie van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Bij GGD Fryslân is vrijdag een vierde patiënt gemeld die sinds de zomergolf met Covid-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen. De Friese ziekenhuizen zelf melden donderdag veertien bezette bedden met patiënten met verdenking op het dragen van het coronavirus, allen uit de regio. Dodelijke slachtoffers als gevolg van het coronavirus zijn in Friesland sinds 4 juli niet meer gemeld.

De besmettingen waren deze week alsvolgt vastgesteld in de Friese gemeenten: Leeuwarden (83), Fryske Marren (29), Súdwest-Fryslân (18), Waadhoeke (13) en Dantumadiel, Heerenveen, Smallingerland en Tytsjerksteradiel (alle 11), Noardeast-Fryslân (7), Weststellingwerf (6), Opsterland (4), Achtkarspelen (3) en Harlingen (2).

Nieuws

menu