'Verdrietig' Heeg zwaait palingaak met zakdoekjes uit: tocht naar Engeland

FOTO LC

Honderden toeschouwers in Heeg hebben zaterdagmiddag met witte zakdoeken ‘hun’ palingaak Korneliske Ykes II uitgezwaaid. Het schip is nu op weg naar Londen.

Tot tachtig jaar geleden lag er steevast een palingaak aan een ‘eigen’ Heegemer steiger in de Engelse hoofdstad. De Friese palingen waren daar gewild bij de gewone bevolking. De overtocht was echter lastig en in de jaren dertig hield die traditie op.

Nooit concreet geworden

Al vanaf de jaren zeventig droomde Pier Piersma uit Heeg over het herbouwen van zo’n palingaak. Veel later lukte dat uiteindelijk met hulp van een groep houtbouwers, maar van een zeiltocht naar Londen was het tot nu toe nooit meer gekomen. Het afgelopen jaar zette een groep actievelingen er alsnog de schouders onder.

Zaterdagmiddag begeleidde het 125 jaar oude Friese Statenjacht de aak over het eerste stuk vanuit Heeg. Ook andere historische zeilschepen voeren mee. Een flinke bemanning gaat nu naar Engeland en hoopt over een week of drie weer terug te zijn. Vroeger was de tocht gevaarlijk en het afscheid van vrouw en kinderen was vaak emotioneel. De witte zakdoekjes moesten dit beeld even weer oproepen.

Krans

In Londen wordt deelgenomen aan het Wereldcongres Sustainable Eel Group. Er wordt in Engeland ook een krans gelegd voor de bemanningsleden van palingaken die in het verleden bij de overtochten zijn omgekomen. Willem Alexander en Maxima hebben de initiatiefnemers persoonlijk hun waardering laten weten voor het plan.

Lees ook: Hegemers blazen oude traditie nieuw leven in: Mayor of London, hier is de echte palingaak

Nieuws

menu